Home Geopolitika Britanski parlament danas glasa o Brexitu

Britanski parlament danas glasa o Brexitu

by Marijan Opacak

Razvod između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije u srijedu ulazi u jednu od važnijih etapa, jer bi britanski parlament trebao ovlastiti premijerku Theresu May da otpočne proceduru izlaska iz Unije.

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika večeras će u 21 sat vjerojatno odobriti zakon o Brexitu u prvom čitanju. Time će premijerka May dobiti zeleno svjetlo da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

May nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio vrhovni sud. Nakon što ga prihvati donji dom, zakon će ići na očitovanje u Dom lordova, a bude li nekog amandmana ponovo će se vratiti u donji dom. Premijerka je zastupnike upozorila kako bi bilo kakvi amandmani na predloženi tekst vladi smanjili manevarski prostor u pregovorima s Bruxellesom.

Do konačnog prihvaćanja zakonskog teksta proći će još nekoliko tjedana, ali je May rekla da će 31. ožujka aktivirati članak 50. Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uvjetima Brexita prije završetka pregovora Londona i Bruxellesa. Ali ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati s Europskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka.

U međuvremenu je škotski parlament u utorak velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade koji ovlašćuje premijerku Theresu May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin.

To izjašnjavanje s 90 glasova za i 34 protiv nema nikakvu težinu za London: Vrhovni sud odlučio je u siječnju da se samo savezni parlament može konzultirati o pokretanju procesa izlaska, ali ne i regionalni parlamenti.

Škotska čelnica misli drugačije. “Ovo glasovanje više je nego simbolično. To je ključni test koji će pokazati sluša li se glas Škotske i mogu li naše želje biti uzete u obzir u britanskom procesu” izlaska iz EU-a, rekla je premijerka Nicola Sturgeon.

(Agencije)

Related Posts