Britanski laburisti smijenjuju Corbyna?

Jeremy Corbyn ili Owen Smith? Članovi Laburističke stranke imaju mjesec dana počevši od ponedjeljka da izaberu budućeg čelnika u škodljivu ozračju koje prijeti samom postojanju Laburističke stranke utemeljene 1900. godine.

U dubokoj krizi nakon referenduma o Europskoj uniji 23. lipnja, glavna oporbena stranka doživjela je užasno ljeto kad su se dvije struje unutar stranke sukobile pred zadovoljnim očima vladajućih konzervativaca.

Otvaranjem dopisnog glasovanja u ponedjeljak, članovi imaju rok do 21. rujna da prekinu rat šefova. Rezultat će biti objavljen tri dana poslije tijekom izvanrednog kongresa u Liverpoolu.

Jeremy Corbyn, izabran trijumfalno na čelo laburista u rujnu 2015. godine s 59,5 posto glasova pristaša, favorit je naspram velškom zastupniku Owenu Smithu, nekadašnjem novinaru BBC-ja.

Pacifist i stari zagovaratelj lijevog krila stranke može računati na podršku sindikata i većine članova čiji je broj eksplodirao za njegova mandata do iznad pola milijuna.

No više od tri četvrtine od 230 zastupnika stranke i dalje mu se protivi. Dan nakon glasovanja u korist Brexita, 172 zastupnika odobrilo je prijedlog o glasovanju protiv svojeg vođe kojeg optužuju da je preslabo branio ostanak Velike Britanije u EU.

U nedjelju je gradonačelnik Londona Sadiq Khan pozvao na smjenu šefa. “Jeremy je pokazao da nije u stanju steći povjerenje i poštovanje britanskog naroda. Jednostavno ne možemo tako nastaviti”, kazao je Khan u tjedniku The Observer.

I Kezia Dugdale, čelnica laburista u Škotskoj, pozvala je zastupnike da podupru Owena Smitha u dnevniku Scotland’s Daily Record u ponedjeljak. “Ako pobijedi još jednom ne vidim alternativu nego podjelu stranke”, smatra Tim Bale, profesor političkih znanosti Sveučilišta Queen Mary u Evening Standardu.

Nakon što su je 1900. utemeljili sindikati, stranka laburista evoluirala je prema centrističkoj ideologiji između 1997. i 2010. pod vodstvom nekadašnjeg premijera Tonyja Blaira koji je pobijedio na tri izbora zaredom.

Otkad su se konzervativci vratili na vlast 2010., stranka traži svoj identitet između te centrističke linije i sklonosti lijevoj tendenciji koju je potaknuo Ed Miliband, a potom ubrzao Jeremy Corbyn.

You may also like