Britanski laburisti protiv Brexita

Šest bivših čelnika oporbene Laburističke stranke pozvalo je u subotu svoje pristaše da na referendumu 23. lipnja glasaju za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, ocjenjujući da “jedino laburisti mogu spasiti Britaniju od Brexita”.

U otvorenom pismu kampanje za status quo “Britanija snažnija u Europi”, Neil Kinnock, Margaret Beckett, Tony Blair, Gordon Brown, Harriet Harman i Ed Miliband upozoravaju da si laburistički birači ne mogu dopustiti luksuz da ne idu glasati na referendum zbog kojeg je došlo do raskola unutar konzervativnog političkog tabora. “Ako laburisti ostanu kod kuće, Velika Britanija napušta Europsku uniju”, upozoravaju bivši čelnici stranke, dodajući da bi Brexit značio “duboki i trajni gubitak koji bi osjetila cijela zemlja, bilo da se radi o gubitku poslova ili izgubljenih generacija”.

Također ukazuju da izlazak iz Unije ima “dvostruku prijetnju”, navodeći povratak zemlje u recesiju i oštar zaokret vlade u desno. Ankete pokazuju da su pristaše laburista skloniji ostanku zemlje u Uniji, ali su isto tako skloniji suzdržati se od sudjelovanja na referendumu. Prema posljednjim anketama, 52 posto laburističkih glasača će “sigurno izaći” na glasovanje, za razliku od 69 posto konzervativnih glasača i 71 posto euroskeptične stranke Ukip.

You may also like