Britanske subvencije vezane uz zaštitu klime

Ministar zaštite okoliša
Britanija planira nakon izlaska iz Europske unije tješnje povezati poljoprivredne subvencije sa zaštitom klime, izjavio je u ponedjeljak ministar zaštite okoliša George Eustice.

“Želimo da poljoprivrednici koriste državni novac kako bi njihovo poslovanje bilo produktivnije i održivije i da istodobno poduzimaju mjere u korist okoliša i životinja i da u radu na zemlji postižu konkretne rezultate u borbi protiv promjene klime”, rekao je Eustice u izjavi.

Izravne subvencije poljoprivrednicima utemeljene na veličini njihovih farmi, model koji se primjenjuje i u Europskoj uniji, bit će do 2024. prepolovljene a do 2028. potpuno ukinute.Time bi se trebalo uštedjeti oko 900 milijuna funti koje će biti prebačene u novi sustav subvencija.

Cilj će novog sustava biti potpora poljoprivrednicima koji koriste održive tehnologije, stvaraju nova staništa za životinje i biljke i pošumljavaju zemljište. U planu je i novi poljoprivredni investicijski fond, koji će odobravati potpore za nove tehnologije, poput specijaliziranih robota i skladištenja vode.

I EU planira ubuduće povezivati poljoprivredne subvencije sa zaštitom okoliša, klime i životinja. Udruge za zaštitu okoliša upozoravaju pak da nijedan prijedlog nije dosada donio konkretne rezultate u vidu poboljšane zaštite klime i zaustavljanja izumiranja rijetkih vrsta.

You may also like

0 comments