Home Ekonomija Britanska vlada predstavila industrijsku strategiju

Britanska vlada predstavila industrijsku strategiju

by Agencije

Britanska vlada u ponedjeljak je objavila dugo iščekivani nacrt industrijske strategije kojima želi zaštititi gospodarstvo od turbulencija povezanih s izlaskom Britanije iz Europske unije.

Predstavljajući “Modernu industrijsku strategiju” britanska premijerka Theresa May pozvala je na tješnju suradnju ključnih privrednih grana koje bi zauzvrat dobile podršku vlade po pitanju regulative, trgovine i istraživanja.

Objavom takozvane ‘zelene knjige’ na službenim stranicama britanska je vlada učinila tek prvi korak u procesu donošenja mjera za koji se očekuje da bi mogao potrajati, napominje Reuters. Službeni London time želi zauzeti novu, aktivnu ulogu, primjećuje pak BBC, a među prioritetima toga plana u 10 točaka izdvajaju širokopojasni pristup Internetu, transport i energetiku radi usklađivanja infrastrukturnih ulaganja s prioritetima lokalnih vlasti.

Zelena knjiga definirat će mjere pomoći kompanijama koje vlada može ponuditi kroz uklanjanje regulatornih zapreka, sklapanje trgovinskih sporazuma i pripomoć u uspostavi institucija koje podupiru inovacije i razvoj vještina.

Premijerka May novim mjerama, među ostalim, planira poduprijeti razvoj vještina na području znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM), prenio je dalje BBC. U planu vlade je i investicija vrijedna 170 milijuna funti za uspostavu novih tehnoloških instituta. Pametna energija, robotika, umjetna inteligencija i mobilne mreže pete generacije neka su od područja koja bi mogla dobiti sredstva iz novog fonda – Industrial Strategy Challenge Funda, piše BBC pozivajući se na britansku vladu. Fond je dio 4,7 milijardi funta dodatnih sredstava za financiranje istraživanja i razvoja koji je prvi put predstavljen u studenome, podsjećaju iz BBC-ja.

Navode također da su zabilježene pozitivne reakcije poslovnih čelnika na vladin plan, kojim se namjerava isto tako poduprijeti razvoj znanosti u području istraživanja života i automobila s niskom razinom štetnih emisija.

Related Posts