Home Ekonomija Britanska središnja banka potiče rast bankovnog kreditiranja nakon Brexita

Britanska središnja banka potiče rast bankovnog kreditiranja nakon Brexita

by Agencije

Britanska središnja Bank of England (BoE) u utorak je ublažila kapitalne zahtjeve prema komercijalnim bankama kako bi potaknula rast njihovih kreditnih plasmana, upozorivši ujedno da se rizici po financijsku stabilnost nakon Brexita polako počinju kristalizirati.

Tim će se potezom kreditiranje britanskih kućanstava i kompanija povećati za do 150 milijardi funta (179 milijardi eura) i smanjiti obvezne kapitalne rezerve za banke za 5,7 milijardi funta, objavila je središnja banka.

Dodali su i da su britanske komercijalne banke u proteklih osam godina, odnosno nakon globalne financijske krize, pribavile više od 130 milijardi funta kapitala. Guverner Mark Carney obećao je da će središnja banka poduzeti sve što bude trebalo kako bi osigurala monetarnu i financijsku stabilnost nakon što su na prošlomjesečnom referendumu Britanci odlučili izaći iz Europske unije.

Glavni rizici koje je u utorak izdvojio odbor za financijske mjere (FPC) pri britanskoj središnjoj banci uključuju nestabilnost financijskog tržišta, prigušeni rast globalnog gospodarstva i visoku zaduženost kućanstava. “Postoje dokazi da su se određeni rizici počeli kristalizirati. Aktualni izgledi za financijsku stabilnost u Velikoj Britaniji obilježeni su izazovima”, objavio je FPC u ažuriranom izvješću nakon britanske referendumske odluke o napuštanju EU-a.

Izvješće je objavljeno nakon što su Britanci na referendumu 23. lipnja izglasali izlazak iz 28-člane Unije, potaknuvši previranja na političkom planu i oštar pad britanske funte. “Trebat će vremena da Ujedinjeno Kraljevstvo iznova uredi odnose s Europskom unijom i s ostatkom svijeta. U tom se procesu mogu očekivati određene tržišne i gospodarske nestabilnosti”, navodi se u izvješću britanske središnje banke.

Objava izvješća nadovezuje se na prošlotjedne izjave guvernera Marka Carneya kojima je signalizirano da bi BoE već ovog mjeseca mogao srezati ključnu kamatnu stopi na nove rekordno niske razine ispod 0,5 posto a mogli bi odlučiti i o povećanju monetarnih poticaja radi potpore gospodarstvu nakon Brexita.

Related Posts