Britanija želi poboljšati sustav upravljanja nuklearnim oružjem

Raskidaju ugovor s konzorcijem AWE
Britansko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da će u lipnju 2021. ponovo preuzeti kontrolu nad održavanjem i razvojem nuklearnog oružja, najavljujući raskid ugovora s međunarodnim konzorcijem AWE.

Vlada je upravljanje Zavodom za nuklearno oružje, koji održava bojeve glave za odvraćanje podmornice Trident, povjerila konzorciju 1999. godine kada je potpisan 25-godišnji ugovor. Konzorcij su oformili američki Lockheed Martin i Jacobs Engineering i britanski Serco. Lockheed Martin ima udio od 51 posto a Serco i Jacobs Engineering po 24,5 posto.

Vlada je objavila da će raskidom komercijalnog aranžmana poboljšati upravljanje britanskim sustavom za nuklearno odvraćanje. Iz Serca su u petak priopćili da su za raskid ugovora saznali krajem dana. Sjedište je konzorcija AWE u Aldermastonu na jugu Engleske a zadaća mu je zadržati kapacitete za projektiranje novog oružja, ako se to od njih zatraži.

U Sercu su naveli da očekuju da će udio AWE-a u njihovoj ovogodišnjoj temeljnoj i dobiti prije poreza iznositi oko 17 milijuna funti (22 milijuna dolara). Procjenjuju također da će njihova dobit u 2021. biti više-manje u skladu s očekivanjima i na razinama predviđenim u ovoj godini, pod uvjetom da prijenos ugovora u idućoj godini prođe bez problema.

Sky News prvi je izvijestio o raskidu ugovora, navodeći da trenutno nije jasno hoće li tvrtke dobiti kakvu naknadu. Analitičari Jefferiesa očekuju će im je vlada vjerojatno isplatiti, budući da je konzorcij, kako kažu, sada ostvaruje zadane ciljeve, nakon razdoblja slabih rezutata prije otprilike pet godina.

You may also like

0 comments