Britanija uvozi sve više LNG-a, ali ne američkog

Promjene
Dok u SAD-u traju rasprave oko toga trebaju li se ili ne uvesti sankcije protiv projetka Sjeverni tok 2 i svih onih koji u njemu sudjeluju, a prijedlog zakona o tim sankcijama čeka na raspravu, Velika Britanija značajno smanjuje spacitete uvoza plinovodima, a povećava uvoz ukapljenog plina. 

 Podaci su to iz Poslovnog odjela za energetsku i industrijsku strategiju britanske vlade, objavljeni u izvješću o uvozu plina u prvom polugodištu 2019. godine. Prema tim podacima, smanjenje uvoza plina kroz plinovode obrazlaže se njihovim planiranim remontom. Tako se uvoz plina iz Belgije smanjio za 90 posto, iz Nizozemske za 38posto, a iz Norveške za 18 posto. Ukupno je uvoz plina kroz plinovode smanjen s 25,9 milijardi metara kubičnih na 18,5 milijardi metara kubičnih plina u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Taj je manjak kompenziran rastom uvoza LNG plina. Na prvom mjestu dobavljača LNG-a u Katar nalazi se Katar sa 59 posto udjela, no prema dinamici rasta uzvoza LNG-a u Veliku Britaniju prvo mjesto je zauzela Rusija sa svojim zlim plinom, nasuprot američkog plina slobode (!). Čini se kako kada dođe do pitanje ekonomske i energetske prakse, ova podjela ne znači puno, pa je  izvoz ukapljenog plina iz ruskog arktičkog terminala „Yamal LNG“ u Veliku Britaniju u prvih pola godine porastao za pet puta. Istovremeno je uvoz američkog LNG-a u Britaniju prilično mala. To ne treba čuditi obzirom američki proizvođači preferiraju azijsko u odnosu na europsko tzržište jer se u Aziji postižu znatno veće cijene.

Upravo zbog toga se ovih dana u Berlinu ponavlja kako je ruski plinovod Sjeverni tok 2 nezaustavljiv projekt jer jamči stabilnu isporuku plina i Njemačkoj i EU u uvjetima kada će tog energenta biti sve manje, što zbog smanjenja kloličina plina u samim europskim nalazištima, što zbog zatvaranja pojedinih velikih nalazišta iz ekoloških i seizmičkih razloga poput onog u Nizozemskoj.

Nezaustavljivost projekta potvrdili su i analitičari NATO saveza koji smatraju kako bi uvođenje sankcija Sjevernom toku 2 negativno utjecalo na partnerske odnose i strateško savezništvo SAD-a sa nekim zemljama EU.

 

You may also like

0 comments