Britanija usporila rast u posljednjem kvartalu

Aktivnosti u britanskom gospodarstvu u prvom su ovogodišnjem tromjesečju usporile, pogođene padom aktivnosti u sektoru proizvodnje i graditeljstva, pokazali su u srijedu podaci tamošnjeg statističkog ureda.  Britanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je kvartalu usporio rast 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je rast iznosio 0,6 posto, objavio je britanski statistički ured ONS. Na godišnjoj je razini gospodarstvo poraslo za 2,1 posto.

Dinamika rasta na tromjesečnoj razini u skladu je s očekivanjima ekonomista, a svjedoči o jačanju aktivnosti u britanskom gospodarstvu 13. tromjesečje zaredom.  Posustajanje rasta dijelom se pripisuje oštrom padu aktivnosti u sektoru graditeljstva, od 0,9 posto. U proizvodnom sektoru, uključujući prerađivačku industriju, aktivnosti su pale za 0,4 posto. Sektor usluga, na koji otpada najveći dio gospodarstva, zabilježio je, pak, rast aktivnosti od 0,6 posto, pokazali su podaci britanskog statističkog ureda. “Uslužne aktivnosti nastavljaju podupirati gospodarstvo, no u ostalim sektorima zabilježen je pad aktivnosti u prvom kvartalu”, kazao je glavni ekonomist ONS-a Joe Grice.

Iz ureda napominju da ne raspolažu dokazima koji bi podupirali ili pobijali zaključak da je posustajanje aktivnosti povezano s referendumom o članstvu u EU 23. lipnja.  Ovoga je mjeseca britanska središnja banka Bank of England upozorila da bi neizvjesnosti u pogledu glasovanja mogle naštetiti rastu u prvoj polovini godine. Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je procjene za britansko gospodarstvo zbog strahova od poremećaja ako se Britanci odluče za izlazak iz EU-a.

Ministar financija George Osborne za BBC je izjavio da je dobra vijest činjenica da britansko gospodarstvo i dalje raste, no dodaje da stižu upozorenja ovih dana da prijetnje izlaska iz EU pritišću gospodarstvo. “Ulaganja i graditeljske aktivnosti se odgađaju, a druga skupina međunarodnih stručnjaka, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), potvrđuje da će britanskim obiteljima biti lošije ako napustimo EU”, kazao je.

Ekonomisti, međutim, ističu da su strahovi od utjecaja izlaska Britanije iz EU-a samo dijelom odgovorni za usporavanje rasta.  Samuel Tombs, glavni ekonomist za britansko gospodarstvo u tvrtki Pantheon Macroeconomics, kazao je da britansko gospodarstvo gubi zamah od 2014., a podrška je gospodarstvu od veće potrošnje i snažnog rasta zapošljavanja splasnula. “Zabrinutost u vezi Brexita vjerojatno je igrala ulogu u usporavanju u prvom kvartalu i vjerojatno će uzeti veći danak u rastu BDP-a u drugom tromjesečju. No, trend posustajanja rasta BDP-a od 2014. sugerira da se EU referendum ne može kriviti za sve boljke u gospodarstvu”, dodao je.

You may also like

0 comments