Home Ekonomija Britanija: Trgovinski pregovori s EU mogli bi trajati deset godina

Britanija: Trgovinski pregovori s EU mogli bi trajati deset godina

by Agencije

Zaključivanje trgovinskog sporazuma s Europskom unijom nakon Brexita moglo bi potrajati 10 godina a na kraju bi moglo završiti i neuspjehom, upozorio je britansku vladu prema izvješću BBC-ja veleposlanik u Bruxellesu Ivan Rogers.u Uniji vladi premijerke Therese May, izvijestili su u četvrtak britanski mediji.

U Europi se slažu da sporazum možda neće biti završen prije početka odnosno sredine idućeg desetljeća, a na kraju bi ga parlamenti članica EU mogli i odbiti, kazao je ministrima britanski veleposlanik pri EU a prenio BBC. Glasnogovornik britanske premijere Therese May istaknuo je da to nije procjena veleposlanika Rogersa ni britanske vlade. “Stalno ističemo da želimo da taj proces bude što brži i što manje problematičan”, kazao je on novinarima.

Premijerka je kazala da će aktivirati članak 50 Lisabonske povelje, kojim se pokreće dvogodišnji postupak istupanja zemlje članice iz EU, najkasnije do kraja ožujka iduće godine. “U vremenskom okviru definiranom člankom 50 osigurat ćemo izlazak iz EU sporazumom koji će nam omogućiti trgovanje s jedinstvenim europskim tržištem i poslovanje unutar tog prostora”, dodao je glasnogovornik britanske premijerke.

U britanskoj su vladi izrazili uvjerenje da mogu paralelno pregovarati o izlasku iz EU i o budućim odnosima s Unijom. Neki pak u EU ističu da se o trgovinskom sporazumu nakon britanskog izlaska ne može pregovarati dok ne bude završen postupak izlaska iz Unije.

Europski dužnosnici već dugo ističu da pregovori o trgovini mogu trajati godinama, podsjećajući da su u slučaju Kanade počeli još 2009. godine i da sporazum još nije stupio na snagu.

Britanski pak dužnosnici izražavaju nadu da će uspjeti skratiti vrijeme pregovora zahvaljujući, između ostalog, usklađenosti britanskih propisa s europskim standardima nakon više desetljeća članstva Britanije u Uniji.

Danas je tako pomoćnik ministra trgovine Mark Garnier u parlamentu kazao da su neki sporazumi EU postignuti u kraćim rokovima. “Jako je, jako teško precizno utvrditi koliko će dugo trajati pojedini pregovori o trgovinskom sporazumu”, naglasio je Garnier.

Related Posts