Britanija ponovno nacionalizirala željezničku prugu

Britanija će ponovno nacionalizirati željezničku rutu između Londona i Edinburgha, po treći put od 2007. godine, najavili su ovih dana iz britanske vlade, poručivši da građani promjene u vlasničkoj strukturi neće osjetiti.
Britanska vlada u srijedu je objavila da je raskinula ugovor s privatnom tvrtkom Stagecoach, pet godina prije utanačenog roka, dodajući da će upravljati tom linijom – kojom se godišnje preveze 22 milijuna ljudi – dvije do tri godine, nakon čega će uspostaviti novo javno-privatno partnerstvo.

To je treći put od 2007. godine da se ključna linija između engleske i škotske prijestolnice, duga nekih 630 kilometara, vraća u ruke države nakon raskida ugovora.

Opetovana nacionalizacija mogla bi dati novu ‘municiju’ oporbenoj laburističkoj stranci koja je protiv privatizacije, primjećuje Reuters.

Laburistička stranka obećala je nacionalizaciju sektora poput željeznica i vodoopskrbe, inače popularne izborne teme koja je laburistima pomogla da na prošlogodišnjim izborima onemoguće konzervativnoj stranci, sklonoj privatizaciji, formiranje većinske vlade, podsjeća Reuters.

Ministar prometa Chris Grayling pokušao je u srijedu udovoljiti objema stranama obećanjem da će nakon kratkog perioda državne kontrole uspostaviti novo partnerstvo javnog i privatnog sektora koje bi upravljalo tom linijom.

U Britaniji su željezničke usluge privatizirane u 90-im godinama prošloga stoljeća, pri čemu su linije grupirane u franšize i angažirani operatori da upravljaju uslugama određeni broj godina. To je obećavalo kako koristi za državnu blagajnu tako i zaradu privatnim kompanijama.

Grayling je krajem prošle godine kazao da će franšizu za Istočnu obalu, kojom je od 2015, godine upravljao Stagecoach, morati raskinuti prije roka nakon što je slabiji od predviđenog broja putnika kompaniji stvorio gubitke od oko 200 milijuna funta, podsjeća Reuters.

“Problem je bio u tome što je krovna kompanija ponudila da će vladi platiti više nego što si stvarno može priuštiti, pa je tako ostala bez novca”, izjavio je Grayling za Sky News.

Raskid ugovora po njegovim riječima ne znači da je vlada na gubitku budući da je spomenuta franšiza državnoj blagajni priskrbila već milijardu funta i nastavlja vraćati uloženo a putnici su zadovoljni.

Ugovor će prestati važiti 24. lipnja, kazao je ministar, dodajući da putnici neće biti pogođeni promjenom vlasničke strukture.

You may also like

0 comments