Britanija odbacila navode olažnim izviješćima

Rusija je u nedjelju pozvala britanskog atašea za obranu u Moskvi nakon što je britanski list objavio, kako kaže London, netočno izvješće da je njegovim pilotima dana dozvola da napadnu ruske borbene zrakoplove ako se na njih bude pucalo. Britanski tabloid Daily Star Sunday, naveo je riječi neimenovanog visokog obrambenog dužnosnika kako je samo “pitanje vremena” prije nego se britanski lovci upletu u sukobe s ruskim zrakoplovima zbog Iraka.

Moskva je ovoga mjeseca započela bombardirati pobunjenike u Siriji podržavajući svojega saveznika predsjednika Bashara al-Assada. Britanija, koja želi da Assad odstupi, provodi zračne udare na militante Islamske države u Iraku, ali tek treba odlučiti hoće li proširiti svoje akcije na borce Islamske države koji se bore sa Assadovim snagama u Siriji. Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u priopćenju da je ataše imao sastanak u ruskom ministarstvu obrane nakon što je zatražilo “pojašnjenje glede netočnog novinskog izvješća o naredbama RAF-u u Iraku”.

Ruske novinske agencije javile su ranije da je bitanski ataše za obranu pozvan kako bi objasnio izvješća. Ataše je ponovio britansku zabrinutost zbog ruskog bombardiranja u Siriji, za koje London kaže da usložnjavaju stanje u toj zemlji, rekao je glasnogovornik.

Pet osoba poginulo je u nedjelju kada se vojni helikopter koalicijskih snaga srušio prilikom slijetanja u NATO bazi u Kabulu, priopćila je britanska vlada. Britansko Ministarstva obrane potvrdilo je da su među petoricom poginulih dva britanska vojnika, dok se državljanstvo ostale trojice utvrđuje. U padu helikoptera još je pet osoba ozlijeđeno. Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je kako se o incidentu provodi istraga ali i da se radi o nesreći koja nije rezultat pobunjeničkog djelovanja.

Posljednjim mjeseci veliki broj stranih veleposlanstava, NATO-vi dobavljači te inozemne snaga za transport koriste helikoptere, čak i izvan područja Kabula, kako bi smanjili rizik od napada na cestovne konvoje. Prošloga tjedna bombaš samoubojica aktivirao je auto-bombu u blizini vojnog konvoja u afganistanskom glavnom gradu, pri čemu su tri civila lakše ranjena a dva NATO vozila uništena. U tom napadu nije bilo ozlijeđenih među pripadnicima NATO-a, iako je njihov konvoj bio meta napada, kazao je predstavnik kabulske policije.

You may also like

0 comments