Britanija je predana uništenju Islamske države

Britanija je predana suradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama na uništavanju kalifata kojeg su uspostavili militanti Islamske države u Iraku i Siriji, kazao je u nedjelju britanski premijer.

David Cameron je za američku televizijsku mrežu NBC rekao kako želi da Britanija učini više no u tomu ga treba podržati parlament. Britanski parlament prije dvije godine glasovao je protiv britanskog sudjelovanja u akciji u Siriji. Cameron će u govoru u ponedjeljak upozoriti mlade Britance koji razmišljaju o pridruživanju Islamskoj državi da će završiti kao “topovsko meso”.

Govoreći o mogućoj britanskoj ulozi u borbi protiv Islamske države Cameron je kazao za NBC: “Želim da Britanija učini više. Uvijek trebam podršku parlamenta. “U ovom trenutku razgovaramo i raspravljamo, uključivši s oporbenim strankama u Britaniji, što možemo učiniti više. No, nemajte sumnju da smo predani da s vama radimo na uništavanju kalifata u obje zemlje”.

U petak je objavljeno kako britanski piloti sudjeluju u zračnim napadima na mete u Siriji pod zapovjedništvom zapadnih saveznika, iako britanska vlada nije ispunila najavu da će pitati parlament za odobrenje prije nego što poduzme ikakvu akciju u toj zemlji.

Ministarstvo obrane priznalo je da su piloti sudjelovali u koaliciji predvođenoj SAD-om u Siriji. “Ujedinjeno Kraljevstvo ne provodi zračne napade u Siriji”, rekao je glasnogovornik ministarstva. “Međutim, mi imamo dugoročne programe sudjelovanja sa saveznicima, u kojima mali broj ljudstva iz Ujedinjenog Kraljevstva djeluje pod zapovjedništvom država koje to vode”, pojasnio je.

You may also like

0 comments