Britanci šalju vojno osoblje u Afganistan

Velika Britanija u utorak je objavila kako šalje vojno osoblje u pokrajinu Helmand na jugu Afganistana, nakon informacija da je pokrajinsko središte Sangin na rubu pada u ruke talibanskih snaga.

Guverner Helmanda u ponedjeljak je rekao da afgaistanska policija još drži položaje protiv talibanskih militanata koji u okruženju drže njihov kompleks i sjedište područnog guvernera u Sanginu, ali su sve prilazne ceste gradu pod nadzorom talibana, upozorivši da bi stanje moglo izmaknuti kontroli.

Britanci, koji su prošle godine okončali borbene operacije u Afganistanu, ali su tamo ostavili oko 450 vojnika koji nadgledaju afganistansku vojsku i sigurnosne snage i pružaju im potporu, rekli su da je u Helmand upućen manji broj osoblja koji će obavljati savjetodavne poslove.

Dnevnik Times objavio je da je u pomoć afganistanskim snagama koje brane Sangin poslana skupina od 30 pripadnika elitne postrojbe britanske vojske Special Air Service (SAS) i do 60 američkih specijalaca, ali je britansko ministarstvo obrane objavilo da neće sudjelovati u borbama. “Ti su vojnici dio većeg NATO-ovog tima koji ima savjetodavnu ulogu u Afganistanskoj narodnoj vojsci”, rekla je djelatnica ministarstva. “Nemaju borbenih zadaća i neće djelovati izvan kompleksa”. Prošlog mjeseca je Pentagon upozorio na pogoršanje sigurnosnog stanja u Afganistanu, ocijenivši djelovanje afganistanskih snaga sigurnosti “neuravnoteženim i nejasnim”.

0 comments