Britanci će financirati razvoj zelene nuklearne energije

Power-tehnology
Britanska vlada najavila je ulaganje od 40 milijuna funti za razvoj nove generacije tehnologije nuklearne energije i stvaranje novih, “zelenih” radnih mjesta uz pomoć ekološki prihvatljivih, manjih nuklearnih postrojenja, piše portal power-technology.com.

Tom novom inicijativom vlada predviđa da će stvoriti nove mogućnosti zapošljavanja u proizvodnji, istraživanju i razvoju.

Britanski ministar gospodarstva Nadhim Zahawi kaže da su napredni modularni reaktori sljedeći korak u nuklearnoj energiji i mogu biti presudni u borbi protiv emisija ugljika i klimatskih promjena. “Naše će ulaganje odmah stvoriti nova radna mjesta u Oxfordshireu, Cheshireu i Lancashireu, no u idućim desetljećima mogle bi biti otvorene tisuće novih radnih mjesta”, rekao je Zahawi, a prenosi portal.

Dio sredstava bit će usmjeren u projekt “Napredni modularni reaktor (Advanced Modular Reactor – AMR), koji je manji od klasičnih nuklearnih postrojenja. AMR je dizajniran za korištenje topline stvorene u nuklearnim reakcijama za proizvodnju električne energije s niskim udjelom ugljika.

Zbog manjeg dizajna, može se koristiti na udaljenim lokacijama za napajanje raznih potrošača i mreža, od malih sela do gradova srednje veličine.

You may also like

0 comments