Britanci brane niske kamatne stope

Britanska središnja banka Bank of England (BoE) ostavila je u četvrtak ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto, zadržavši i aktualnu razinu programa kupovina obveznica, s obzirom na prigušenu inflaciju.

Devet dužnosnika savjeta BoE-a na redovnom je mjesečnom sastanku bilo podijeljeno oko toga je li došao pravi trenutak za povećanje kamatnih stopa u Britaniji. Međutim, u uvjetima niske stope inflacije od 0,5 posto, osjetno ispod ciljanih dva posto, pritisci na središnju banku da se odluči na takav potez bili su prigušeni.

Zapisnik s posljednjeg redovnog bančinog zasjedanja pokazao je da su se dvojica dužnosnika koja su prije bila glasala za podizanje kamatnih stopa sada pridružila pristašama njihova zadržavanja na važećoj razini.

Ekonomistica analitičke tvrtke Capital Economics Vicky Redwood kazala je u četvrtak da se podizanje ključnih kamatnih stopa u Velikoj Britaniji i dalje čini malo vjerojatnim, no da bi se moglo vratiti na dnevni red u drugoj polovini godine nakon što više ne bude postojao rizik produljenog razdoblja pada cijena.