Home TribinaAnalize Briga oko FED-ovih poruka spustila cijenu nafte

Briga oko FED-ovih poruka spustila cijenu nafte

by Energypress.net

Kineska potražnja mogla bi rasti

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 82 dolara budući da su strahovanja da će američka središnja banka odgoditi sniženje kamatnih stopa prevagnula nad nagovještajima jačanja kineske potražnje. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 82,38 dolara, a na američkom 78,46 dolara.

Tržišta su u ovom tjednu fokusirana na američku središnju banku i njezine signale o vremenskom okviru sniženja kamatnih stopa.

Trgovci se pripremaju za moguću odgodu sniženja do druge polovine godine radi potpore dolaru, prema Reutersovom istraživanju deviznih stratega. Jaki dolar smanjuje potražnju za naftom jer slabi kupovnu moć kupaca koji koriste druge valute.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je u srijedu da daljnji napredak u suzbijanju inflacije “nije zajamčen”, iako u banci i dalje očekuju da će sniziti kamatne stope do kraja godine.

Značajniji pad cijena nafte zapriječio je neočekivano snažan rast kineskog izvoza u siječnju i veljači budući da signalizira postupni oporavak globalne trgovine.

Trgovce je ohrabrio i 5,1-postotni rast kineskog uvoza nafte, oslonjen na potražnju rafinerija koje su ′pokrivale′ snažnu prodaju goriva tijekom blagdana kineske nove godine.

​Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica poskupio 38 centi, na 82,68 dolara.

Related Posts