Brexit smanjuje kvalitetu britanskog duga

Moody
Izlazak Britanije iz Europske unije i dalje prati značajna neizvjesnost koja će u predstojećem razdoblju kočiti gospodarstvo, uz nepovoljne posljedice po dužnike, konstatirala je u srijedu agencija Moody’s.

Zastupnici u britanskom parlamentu u utorak su u drugom čitanju većinom glasova podržali sporazum koji je premijer Boris Johnson sklopio s Bruxellesom o izlasku zemlje iz Europske unije. Time su šanse za uređeni izlazak sada veće no što su bile u prethodnom razdoblju, konstatira izvršni direktor Moody’sa za kreditnu strategiju Colin Ellis.

Parlamentarci su jučer podržali premijerov sporazum s EU-om ali ne i njegov zahtjev da odgovarajući prijedlog zakona bude upućen u hitnu proceduru kako bi zemlja izašla iz Unije do 31. listopada, podsjeća Reuters.

Veleposlanici država članica EU-a sastat će se u srijedu poslijepodne kako bi razgovarali o tome hoće li odgoditi brexit nakon što je britanski premijer Boris Johnson na led stavio proces ratifikacije sporazuma o razdruživanju od EU-a.

Sporazum o razdruživanju prošao je u utorak navečer prvu prepreku u britanskom parlamentu, ali su zastupnici potom odbacili rok od tri dana koji je Johnson predložio za razmatranje zakonskog okvira za njegovu primjenu.

Johnson je od EU-a zatražio odgodu brexita do 31. siječnja jer ga je na to prisilio zakon usvojen u britanskom parlamentu u rujnu. No on to osobno ne želi. Odluka o duljini potencijalne odgode brexita na sastanku veleposlanika EU-a nije vjerojatna, ali nije i nezamisliva, rekao je jedan diplomat. Postoji i mogućnost fleksibilne odgode po kojoj bi Britanija mogla napustiti EU čim sve strane ratificiraju sporazum.

You may also like

0 comments