Brexit se ne može gurnuti pod tepih, pale cijene nafte

Na svjetskim je tržištima cijena nafte prošloga tjedna pala, drugi tjedan zaredom, jer se ulagači plaše posljedica izlaska Britanije iz Europske unije.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1,5 posto, na 48,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 47,65 dolara. To je ponajviše posljedica pada cijena nafte za 5 posto u petak, nakon što su Britanci na referendumu glasali za izlazak iz EU, što je ulagače uhvatilo na krivoj nozi jer su danima cijene ‘crnog zlata’ rasle u očekivanju ostanka Britanije u Uniji.

No, odluka Britanaca o izlasku izazvala je pad tečaja funte prema dolaru na najnižu razinu u 31 godinu i velike oscilacije tečajeva na valutnim tržištima, što je potaknulo rast vrijednosti dolara.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je u petak 2 posto, što je bio njegov najveći dnevni skok od 2008. godine. To je, pak, izazvalo pad cijena nafte i ostalih sirovina, čije se cijene izražavaju u dolarima.

Uz to, izlazak Britanije iz Unije mogao bi dovesti do recesije u Britaniji i slabosti europskih gospodarstava, što bi, pak, moglo dovesti do slabljenja potražnje za naftom. “Može se očekivati daljnji pad cijena nafte prema razini od 45 dolara po barelu prije nego što ćemo moći reći da je najgore prošlo. Povećana averzija ulagača prema riziku onemogućit će kratkoročno ponovni uspon cijena prema razini od 50 dolara”, kaže Bjarne Schieldrop, analitičar u Nordic bank SEB.

Kako je ‘Brexit’ u petak oštro uzdrmao sva svjetska financijska tržišta, tako je sasvim u drugom planu ostao podatak tvrtke Baker Hughes da je prošloga tjedna broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u smanjen za sedam, na 330 postrojenja. To je prvi pad broja tih postrojenja nakon tri tjedna rasta.

Analitičari kažu da će se idućih dana trgovati oprezno i da će cijene nafte ovisiti o razvoju situacije nakon referenduma u Britaniji. “To je povijesni događaj i neće se moći tako brzo gurnuti pod tepih. Ipak, tržišta će se uskoro smiriti. Nema naznaka da su financijska tržišta blizu kolapsa kakav smo vidjeli 2008. godine. Britansko gospodarstvo neće kolabirati, kao ni EU”, kaže Dominick Chirichella, partner u Energy management Institute.

Kako će se razvijati situacija, ostaje za vidjeti. No, moguće je da će ‘Brexit’ sasvim prekinuti ili usporiti trend rasta cijena nafte koji traje posljednja tri mjeseca.

Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, s obzirom na usporavanje rasta globalnog gospodarstva, od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u veljači ove godine, najniže u posljednjih gotovo 13 godina. No, od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

You may also like