Brexit kao mač sa dvije oštrice

Britanci pomno prate natezanje između Grčke i EU-a. Mnogi smatraju da bi način rješavanja grčke krize mogao utjecati i na predstojeći referendum o ostanku Velike Britanije u EU-u.

Nakon ponovne pobjede konzervativaca na izborima u Velikoj Britaniji, ponovo je na dnevnom redu članstvo ove zemlje u EU. Kako bi konačno skinuo s vrata euroskeptike u vlastitim redovima, premijer David Cameron obećao je Britancima referendum 2017. Oni trebaju glasati o tome žele li ostati u EU-u. Cameron bi radije zadržao svoju zemlju u EU. Ali on i sam traži reformu institucija i zakona. Tjednima se sastajao s vodećim europskim političarima kako bi dobio podršku za prijedloge svojih reformi. Međutim, trenutne krize – od Grčke preko problema izbjeglica pa sve do sukoba s Rusijom, potisnule su njegove planove u potpuno drugi plan. “Trenutačno je malo onih u Bruxellesu koji imaju vremena razmišljati o Velikoj Britaniji i o tome što bi značila sveobuhvatna reforma”, kaže Fabian Zuleeg iz briselskog European Policy Centre. “Tek kada se prebrode druge krize, u Bruxellesu će se moći koncentrirati na reforme institucija EU-a”, kaže on i dodaje da se ne može računati s brzim reformama, jer one se mogu provesti samo uz pomoć političkih “Big Playera” iz EU-a. “Njemačka će uzeti vremena da se pozabavi reformama EU-a, ali trenutno je jako zaokupljena Grčkom. S druge strane, do britanskog referenduma ostalo je još vremena. Ukoliko nam uspije pronaći rješenje krize bez Grexita odnosno izlaska Grčke iz eurozone, onda se sadašnja kriza u EU-u neće odraziti na referendum u Velikoj Britaniji.”

Mnogi drugi analitičari ne misle tako. Oni su uvjereni da će rezultat referenduma u Grčkoj antieuropskim lobistima u Velikoj Britaniji dati vjetar u leđa i povećati njihov utjecaj. „Ako Grčka napusti EU, to će za Davida Camerona biti mač s dvije oštrice”, pojašnjava Rem Korteweg iz londonskog “Centra za europske reforme” – “Centre for European Reform”. Prijeteći Grexit bi s jedne strane mogao ojačati Cameronovu poziciju u narednim pregovorima o ostanku Velike Britanije u EU-u. “Ukoliko Grčka izađe iz Unije, to bi bio konkretan dokaz da se europski ugovor pod hitno mora mijenjati”, kaže Korteweg. A to bi Cameronu otvorilo put za reformske planove. S druge strane, neki bi u Velikoj Britaniji Grexit mogli vidjeti kao dokaz da ne funkcionira ideja o zajedničkoj Europi i da bi njihova zemlja trebala napustiti EU. “To bi Cameronu moglo otežati pokušaj da uvjeri građane da zemlja treba ostati u EU-u”, so Korteweg. Zato bi euroskeptici mogli najviše profitirati od aktualne situacije.

Čvrsta konstrukcija na kojoj je počivala Europska unija jako je oslabila pod teretom krize u Grčkoj – protkane obostranim optužbama i politikom “grlom u jagode”. “Po prvi put u životu se pitam nije li europski projekt previše razoren da bi mogao biti skrpan”, kaže glumac i autor rođen u Grčkoj Alex Andreou. “Uvijek sam bio oduševljen mišlju o partnerskoj Europi zajedničkog sustava vrijednosti. U međuvremenu mislim da je bilo previše pogrešnih putova kojima smo išli.“ Nije on, kaže, jedini koji sumnja u europski projekt: „Mnogi prijatelji u Velikoj Britaniji, koji su stajali iza ideje o zajedničkoj Europi, pišu mi da će ih način, na koji su se europske institucije ponašale prema Grčkoj, ponukati da na referendumu glasaju za izlazak Velike Britanije iz EU-a.”

Trenutna kriza odražava se na britansko gospodarstvo, smatra Simon Walker, predsjedavajući udruženja vodećih britanskih gospodarstvenika Institute of Directors. “Grčkim „Ne“ je kriza dobila novu dimenziju. Teško je reći što će se dogoditi, ali ako se Grci odreknu eura – to neće proći bez štete za mnoga britanska poduzeća”, prognozira Walker.”Britanski biznismeni se pribojavaju da bi Grexit mogao inficirati cijelu eurozonu, zatresti financijska tržišta i dovesti do toga da pod pritisak dođu i druge mediteranske zemlje.” “Rezultat referenduma u Grčkoj je otvorio načelno pitanje o samoj strukturi, o jednoj vrsti DNK političke unije, kaže Korteweg i dodaje: “Europska integracija je ranije bila jednosmjerna ulica, ali rezultat referenduma u nedjelju je pokazao da to možda više nije tako. Posljedica toga je gubitak povjerenja u EU kako u Europi tako i izvan nje.“ I na kraju, Korteweg ističe: “Ukoliko Grčka izađe iz eurozone, nameće se pitanje: tko je sljedeći? Ako se tome pridoda vjerojatnost Brexita, izlaska Velike Britanije iz EU-a, onda to jasno pokazuje slabosti zajedničkog europskog projekta.“ (DW.de)

You may also like