Brexit je prijetnja učinkovitosti protuterorističke borbe

Djelotvornost protuterorističke borbe u Europi mogla bi patiti zbog brexita, iako bi ozbiljnost izazova i tradicionalno dobri odnosi između policije i službi trebali omogućiti nastavak suradnje, ocjenjuju dužnosnici i stručnjaci.
Dok je džihadistička prijetnja postojana kako u V. Britaniji tako i na kontinentu, glavni izazov je pristup u realnom vremenu i bez restrikcija europskim bazama podataka koje su svake godine djelotvornije i bez kojih bi britanska policija, u slučaju tvrdog brexita, mogla ostati.

Nacionalno vijeće šefova policije (NPCC), odgovorno za suradnju britanskih policijskih snaga, najavilo je prije dva tjedna osnivanje nacionalnog operativnog centra za pomoć snagama sigurnosti da se prilagode upotrebi novih sustava dijeljenja podataka nakon izlaska V. Britanije iz EU-a krajem ožujka 2019.

No, ta alternativna rješenja neće se moći nositi s europskim uhidbenim nalogom, Informativnim sustavom Schengen (SIS) koji je konzultirala 539 milijuna puta britanska policija 2017. ili pak europska agencija kriminalne policije Europol, ocijenila je Sara Thorton, predsjednica NPCC-a. “Ta zamjenska rješenja koja ćemo morati koristiti bit će sporija, birokratskija i zbog njih će nam biti puno teže zaštititi britanske i europske građane”, rekla je ona.

Za Malcolma Chalmersa, pomoćnika glavnog direktora londonskog centra Royal united services institute for defense and security studies (RUSI), “ako V. Britanija više nije u stanju sudjelovati u europskim bazama podataka koje se brzo razvijaju, ako se ne pronađe nijedan novi oblik sudjelovanja, to će predstavljati znatnu nepogodnost”. “To ne znači da neće biti suradnje bez britanskog sudjelovanja u EU-u, ali procesi će biti sporiji, teži. Istinski izazov je brzina i jednostavnost: što su postupci složeniji i duži, to je policija manje učinkovita”.

Britanska premijerka Teheresa May pozvat će u svom govoru u srijedu članove svoje Konzervativne stranke da podrže njezin plan za brexit i izgrade “pristojnu, umjerenu i domoljubnu” stranku centra.

Na zatvaranju godišnjeg kongresa stranke u Birminghamu May će pozvati konzervativce da privuku birače oporbenih laburista, nezadovoljne ljevičarskim čelnikom Jeremyjem Corbinom, navodi se u unaprijed objavljenim isječcima iz njezina govora. “Oni žele podržati stranku koja je pristojna, umjerena i domoljubna”, očekuje se da će May reći i pozvati konzervativce da budu stranka “za sve koji su voljni naporno raditi i činiti sve što je u njihovoj moći”.

“One koji stavljaju nacionalni interes prije svega, održavaju obećanja…. i zadovoljni su s modernom Britanijom u svojoj njezinoj raznolikosti”.

May će dodati da je Britanija “puna obećanja” nakon brexita. “Ne dopustite nikome da vam kaže da nemamo ono što treba: imamo sve što trebamo da bismo uspjeli”, kazat će ona.

You may also like

0 comments