Brexit će loše utjecati na britansko gospodarstvo

Brexit je u potpunosti suprotan nastajanju novog svijeta i imat će veći gospodarski učinak na Ujedinjeno Kraljevstvo nego na Europsku uniju, kazao je u četvrtak Jean-Claude Trichet, bivši čelnik Europske središnje banke, u intervjuu BBC-u.
Trichet je dodao i da je izlazak UK iz EU-a „u potpunosti suprotan novom svijetu“ velikih gospodarstava u nastajanju, s jedinstvenim valutama i jedinstvenim tržištima. Na pitanje kako će brexit utjecati na druge zemlje EU, rekao je da je to „u velikoj mjeri pitanje veličine“. Gospodarstvo EU vrijedno je oko 13 tisuća milijardi funta, za razliku od britanskog koje je vrijedno 2 tisuće milijardi.

“Ako uzmem EU kao cjelinu i usporedimo BDP EU s BDP-om UK, vidjet ćete da je UK manji dio“, rekao je Trichet.

“Normalno je da je europskih 27 zemalja manje pogođeno nego UK ovim događajem o kojem je u potpunosti odlučivalo Ujedinjeno Kraljevstvo – dok je svih 27 željelo da UK ostane”, istaknuo je bivši čelnik ECB-a.

EU je najveći britanski trgovački partner i činio je gotovo polovinu ukupnog izvoza 2016. godine. Zagovornici brexita tvrde kako se novi, unosni trgovinski sporazumi mogu dogovoriti s brzorastućim tržištima u nastajanju.

Trichet sugerira da će brexit također imati štetan učinak na EU u vrijeme gospodarskog rasta svugdje u svijetu, tvrdeći da bi to trebalo izbjeći „za dobro Ujedinjenog Kraljevstva na duge staze i za dobro našeg kontinenta“. „U razdoblju kada Indija, Kina, Brazil, Meksiko, Indonezija i sva gospodarstva u nastajanju idu vrlo brzo naprijed, dok se Europa smanjuje, kako je moguće da smo se odlučili razdvojiti, podijeliti? To je potpuno u suprotnosti novom svijetu“, dodao je.

„Koliko ćemo imati jedinstvenih tržišta s jedinstvenom valutom, koja će biti ogromna za 10 ili 20 godina? Pogledajte Indiju, pogledajte Kinu i pogledajte sve te zemlje u nastajanju“, kazao je Trichet.

Trichet je vodio Europsku središnju banku od 2003. do 2011. godine, u doba financijske krize 2008. godine i grčke dužničke krize. Sada je zabrinut zbog povećanja razine javnih i privatnih dugova diljem svijeta. „Vidimo financijsko zaduživanje koje se nastavlja brzinom koja nije održiva i trebali bi, na razini međunarodne zajednice, biti puno svjesniji činjenice da je globalno financijsko zaduživanje opasno i moglo bi biti jedan od uzoraka – premda ne i jedini – sljedeće krize. Ako ćemo imati još jednu krizu, nitko neće oprostiti međunarodnoj zajednici što nije poduzela odgovarajuće korake kako bi se to izbjeglo“, zaključio je Trichet.

You may also like

0 comments