Brexit bi mogla biti dobra prilika za zaradu

U četvrtak Britanci izlaze na referendum na kojem odlučuju o ostanku ili izlasku iz EU. Odluka neće donijeti olakšanje ili kaos samo na političnoj sceni, nego i na globalnim financijskim tržištima. Veliki i nagli pomaci vrijednosti britanske funte, dionica i zlata do kojih će vjerojatno doći, predstavljaju dobru priliku za zaradu, ali i značajan rizik.

Scenarij 1: Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU

Ukoliko u četvrtak prvi rezultati pokažu da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, doći će do ekstremnih pomaka na financijskim tržištima. Funta će vjerojatno u roku nekoliko sati oslabiti 5-10% u odnosu na sve ostale najvažnije svjetske valute, a dionice britanskih kompanija će vjerojatno još više pasti. Euro će u ovom scenariju također oslabiti barem nekoliko posto, jer bi izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU izazvao strah od raspada cijele EU i nepovjerenje u zajedničku valutu.

Valute koje imaju status sigurnog utočišta u nesigurnim vremenima, kao što su američki dolar, švicarski franak i japanski jen, naglo bi ojačale u odnosu na ostale valute, a posebno u odnosu na britansku funtu. Cijena zlata bi također naglo skočila, možda čak i desetak posto tijekom dana.

No nakon početne panike i ekstemno velikih pomaka, u idućim danima došlo bi do smirivanja na financijskim tržištima i stabilizacije tečaja valuta i cijena ostalih financijskih instrumenata na vjerojatno nešto normalnijim razinama od onih koje će biti dosegnute u četvrtatak navečer ukoliko dođe do Brexita.

Scenarij 2: Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje u EU

U ovom scenariju došlo bi do olakšanja nakon nekoliko mjeseci iščekivanja i razmišljanja o mogućim posljedicama Brexita. Odmah pri objavi prvih podataka o rezultatu, došlo bi do masovnog zatvaranja prodajnih pozicija na britanskoj funti koje su otvarane posljednjih mjeseci, što bi uzrokovalo naglo jačanje britanske valute. Budući da investitori na financijskim tržištima smatraju da je vjerojatnost Brexita nešto manja nego što ankete pokazuju, pomak tečaja funte u odnosu na ostale valute bio bi nešto manji nego u prvom scenariju. Funta bi u prvom valu ojačala vjerojatno samo 5% te bi u mjesecima nakon referenduma nastavila jačanje jer bi britanska centralna banka napokon mogla početi podizati kamatne stope, što je do sada odgađala zbog rizika koji je referendum predstavljao za gospodarstvo.

Cijene dionica britanskih kompanija bi također skočile za barem nekoliko posto, dok bi cijena zlata naglo pala. Valute koje su posljednjih tjedana i mjeseci jačale zbog prebacivanja kapitala u sigurna utočišta (ponajviše japanski jen), naglo bi oslabile.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je, bez obzira na ankete, ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU i jačanje britanske funte u idućim mjesecima, izgledniji scenarij. Na sam dan referenduma moguće je u vrlo kratkom roku ostvariti profit i do nekoliko desetaka posto u samo nekoliko sati, no takvo trgovanje je vrlo rizično zbog naglih i ekstremno velikih pomaka do kojih može doći. Puno bolja opcija je pozicije otvoriti nakon objave rezultata i profitirati na vraćanju cijena na financijskim tržištima prema fer razinama nakon što se panika ili euforija smire.

You may also like