Brazilsko gospodarstvo rekordna 24 mjeseca u recesiji

Brazilsko gospodarstvo zadnje je dvije godine u recesiji, pokazuju najnoviji podaci, što je najdublji pad otkad postoje mjerenja u toj zemlji, a samo u 2016. zabilježeno je poniranje od 3,6 posto, što znači da je gospodarstvo trenutno slabije za osam posto u odnosu na prosinac 2014. 

Zemlja je bila snažno pogođena padom cijena roba i unutarnjom političkom krizom koja je poljuljala povjerenje ulagača.

Dvogodišnjom krizom broj nezaposlenih porastao je za 76 posto, na 12,9 milijuna, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 12,6 posto.

Brazil je nekad bila jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, a članica je BRICS-a, udruženja koje čini zajedno s Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom, zemljama koje po mnogim ulagačima imaju najbolji potencijal za gospodarski rast u svijetu.

Tada je postojala velika potražnja za ključnim brazilskim izvoznim robama, što uključuje naftu, soju i metal.

No kada je rast u Kini počeo usporavati , najvećoj članici BRICS-a, počela je slabiti i potražnja za robama, što je izazvalo i njihov pad cijena.

Drugi otežavajući faktor je bila korupcija, koja je zahvatila brazilsko društvo na najvišim razinama, a rezultirala je opozivom predsjednice Dilme Rousseff zbog kršenja proračunskih pravila, u što su bile uključene neke od najvećih i najpoznatijih tvrtki u zemlji.

Dvadeset i četiri uzastopna mjeseca negativnog rasta je socijalna katastrofa za gospodarstvo i zemlju u razvoju poput Brazila, ocjenjuju analitičari.

Kroz kratko razdoblje broj nezaposlenih porastao je za 12 milijuna. To je kao da cijela populacija zemalja poput Grčke ili Portugala trenutno traži posao i ne pronalazi ga, navode analitičari.

(Agencije)

You may also like

0 comments