Brazil počeo sa istragom o mogućim malverzacijama u 15 globalniih banaka

Brazilske vlasti pokrenule su istragu o mogućim tečajnim malverzacijama skupine globalnih banaka a švicarski bankovni div UBS navodno surađuje u istrazi kako bi bio pošteđen kazne, izvijestili su u petak lokalni mediji.

Istraga brazilske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja obuhvatila je 15 najvećih svjetskih banaka nakon što im je UBS predočio dokaze o spomenutim aktivnostima, piše brazilski list Valor Economico, ne želeći imenovati izvore. Iz UBS-a zasada nisu odgovorili na Reutersov upit da komentiraju medijske napise.

Brazilska agencija za zaštitu tržišne utakmice Cade ustvrdila je u jučerašnjem priopćenju da su se banke tajno dogovarale kako bi utjecale na referentne valutne tečajeve koordiniranjem pozicija i vođenjem transakcija sa ciljem suzbijanja konkurencije, i to najmanje u razdoblju od 2007. do 2013. godine. Godišnje trgovanje na deviznom tržištu u Brazilu procijenjeno je na približno 3.000 milijardi dolara, a uključuje i transakcije swapovima i derivatima.

Uz UBS, skupina banaka pod istragom brazilskih vlasti obuhvaća i Bank of America Merrill Lynch, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, Nomura Holdings, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland Group, Standard Bank Group i Standard Chartered. Riječ je o prvoj takvoj istrazi na jednom od najaktivnijih deviznih tržišta u svijetu koja je pokrenuta samo nekoliko tjedana nakon što je šest najvećih svjetskih financijskih institucija pristalo platiti 5,8 milijardi dolara američkim vlastima u sklopu nagodbe u još jednom slučaju manipulacije valutama. Američka istraga trajala je više od pet godine a pet banaka koje su trenutno pod istragom brazilskih vlasti priznalo je krivnju, primjećuje Reuter

You may also like