Brazil izašao iz dosad najdulje recesije porastom BDP-a za jedan posto

Brazilsko gospodarstvo u prva tri mjeseca 2017. godine poraslo je za jedan posto, izašavši time iz najdulje recesiju u povijesti te zemlje, pokazuju službeni statistički podaci.

Rast BDP-a dolazi nakon dvije godine neprekidnog pada, tijekom kojeg je brazilsko gospodarstvo potonulo za gotovo 8 posto. Gospodarstvo je bilo potaknuto rekordnom žetvom soje, jedne od glavnih brazilskih izvoznih proizvoda.

 No, analitičari upozoravaju da je prerano za slavlje i da bi Brazil u bliskoj budućnosti ponovno mogao ući u recesiju. Na tržištu rada nezaposleno je rekordnih 14 milijuna ljudi, pokazali su službeni podaci objavljeni početkom tjedna.

 Nesigurnost u vezi predsjednika Michela Temera također zbunjuje tržišta. Tako su tržišta dionica u prošlom mjesecu zabilježila pad, nakon što je objavljen snimljeni razgovor u kojem se čini da predsjednik raspravlja o isplati mita jednom zatvorenom političaru radi šutnje.

Temer je zanijekao takve optužbe, izjavivši da je snimka krivitvorena, ali sve su češći pozivi na njegovu ostavku. Zbog skandala pojavile su se sumnje u planirane gospodarske reforme Temera. Brazilski predsjednik želi kroz Kongres provući mjere štednje kako bi obnovio fiskalnu disciplinu, ali njegove su planove dočekali ulični prosvjedi.

 Posebno snažan otpor izazvao je prijedlog reforme mirovinskog sustava i povećanje dobi umirovljenja za žene na 62 godine a muškarce na 65. Taj je plan pokrenuo prvi opći štrajk u Brazilu u posljednja dva desetljeća.

You may also like

0 comments