Brazil će smanjiti stakleničke plinove za 43 posto do 2030. godine

Brazil je u nedjelju obećao smanjiti emisije stakleničkih plinova za 43 posto do 2030. kao svoj doprinos klimatskom sporazumu UN-a, ali će to uključiti ranije najavljena smanjenja krčenja šuma kako bi se postigao cilj, izvješćuje Reuters.

Predsjednica Dilma Rouseff obećala je to u govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, ističući da su ciljevi ambiciozniji  od onih mnogo razvijenijih zemalja  i da Brazil neće trebati vanjsku pomoć da to ostvari. Rousseff je potvrdila predanost zemlje okončanju ilegalnog krčenja šuma u Amazoni, kao što je navedeno u zajedničkom priopćenju s američkim predsjednikom Barackom Obamom u lipnju, ali nedostajala je izjava o zamrzavanju krčenja šuma, što su to tražile mnoge skupine za zaštitu okoliša.

Procjene vodećih znanstvenika u Brazilu navode da bi prema zakonu krčenje šume i dalje moglo biti provedeno na području od oko 100 milijuna hektara, što je ekvivalent veličine Kolumbije. “Brazil je jedna od rijetkih zemalja u razvoju koje bi mogle apsolutno mogle postići svoj zadani cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova”, izjavila je Rousseff u UN. Emisije stakleničkih plinova nastale sječom šuma čine 15 posto ukupne svjetske količine stakleničkih plinova, što otprilike odgovara količini ispušnih plinova iz sektora prometa u cijelome svijetu. Brazil ima najveće netaknute prašume na svijetu.

You may also like