Braun se vratio, priprema li se Milanović za nove izbore

Braun je odigrao možda i presudnu ulogu u dizanju rejtinga SDP-a prije zadnjih izbora. Alex Braun, američki izborni strateg i mastermind predizborne kampanje SDP-a, svratio je u Zagreb prošli petak. Kako doznajemo iz SDP-a, moguć je Braunov angažman u regiji pa je zato u prolazu došao i u Zagreb. Iako u vrhu SDP-a samo tvrde da je došao pozdraviti i popiti kavu s glavnim tajnikom Igorom Dragovanom, nije isključeno i da je došao udijeliti koji savjet oko pregovora ili mogućih novih izbora.

Amerikanac, koji je stariji potpredsjednik tvrtke Penn, Schoen, Berland (PSB), odigrao je možda i presudnu ulogu u dizanju rejtinga Milanovićeve koalicije, koja je na izborima u Hrvatskoj osvojila identičan broj mandata kao HDZ, iako je početkom ove godine bila u ogromnom zaostatku i izgubljenoj situaciji. Da u SDP-u računaju s novim izborima potvrdio je prije dvadesetak dana član vodstva stranke koji nam je rekao da u roku 24 sata može okupiti izborni stožer. Izgleda da će se to i dogoditi jer izvor iz SDP-a je kazao da je danas planiran sastanak članova izbornog stožera, koji nije ni bio raspušten.

Usto, posljednji Milanovićevi pomirljivi stavovi sugeriraju da je netko morao utjecati na premijera. Danima je tvrdio da premijeri mogu biti on ili Tomislav Karamarko, a u srijedu stubokom promijenio mišljenje i Boži Petrovu ponudio položaj šefa Vlade. Zoran Milanović, također, više se neće konfrotirati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović niti osporavati njezine ustavne ovlasti. Tko ga poznaje, zna da je netko morao utjecati na Milanovića da promijeni odnos prema predsjednici.

Razumljivo je da su u koaliciji Hrvatska raste usredotočeni na tripartitne pregovore u kojima se također očekuje Braunova savjetnička pomoć. Paralelno se, međutim, obavljaju pripreme za slučaj da propadnu pokušaji formiranja Vlade, a Kolinda Grabar-Kitarović donese odluku o formiranju tehničke Vlade i rapisivanju novih izbora. U obje varijante Braun će imati značajnu ulogu, kao što je dokazao u predizbornoj kampanji koja je počela još u ljeto 2014., u kojoj se Milanović uspio riješiti stigme ljevičara i predstaviti kao samosvjesni nacionalni lider. Socijaldemokrat koji poštuje Tuđmana i često spominje Hrvatsku postala je njegova izborna formula.

Braun je radio više stvari vezanih uz kampanju; analizirao podatke i predlagao rješenja, a o tome je komunicirao isključivo s Milanovićem i Igorom Dragovanom. Utjecao je i na operativne odluke poput one tko iz SDP-a treba nastupati u medijima ili kako reagirati na taktiku HDZ-a. Upravo je Braun autor taktike “presicom na presicu”, kada su u SDP-u promptno sazivali novinare i demantirali izjave HDZ-ovih dužnosnika na novinarskim konferencijama organiziranim nekoliko sati prije. “Alex Braun je potpuno fokusiran na pobjedu i on je u ovoj kampanji inzistirao da prihvatimo ona tri pravila – analiza, operativa, rezultat! Sve smo analizirali, zatim provodili na terenu i na kraju provjeravali je li dalo željeni rezultate”, ispričao je visoki dužnosnik SDP-a prije dva mjeseca osobna iskustva s Braunom, piše Jutarnji list.

Osim toga, u slučaju novih izbora opet će važnu ulogu dobiti desetak mladih ljudi u dobi od 20 do 30 godina okupljenih u online teamu koji su osmislili udarni slogan koji je postao ime lijeve koalicije: Hrvatska raste. Sve je počelo 28. lipnja, kada su u Bruxellesu objavljeni podaci koji su pokazali pozitivne trendove u posljednjoj godini mandata lijevo-liberalne Vlade. Toga dana, pomalo neprimjetno, iz SDP-a su kao probni balon preko društvenih mreža plasirali slogan ove kampanje “Hrvatska raste”. Braunov povratak pokazuje da se Hrvatska raste počinje pripremati za još jedne izbore.

You may also like