Branko Grčić kaže kako će Hrvatska učiti od Bugarske

Zagreb – Iskustva vezana uz korištenje EU fondova bila su glavna tema susreta potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branka Grčića s potpredsjednikom Vlade za europske fondove i ekonomske politike Republike Bugarske Tomislavom Dončevom.

Bugarska je bila korisnica EU fondova u prethodnom razdoblju 2007. do 2013. sa svim onim porođajnim mukama na početku procesa i ubrzanjem svih aktivnosti i traženjem konstruktivnih rješenja u uklanjanju ključnih zapreka u korištenju EU fondova. Generalna poruka? Sustav treba kontinuirano unaprjeđivati i razvijati, identificirati probleme i rješavati ih jako brzo. Naša je prednost da smo u pretpristupnom razdoblju imali IPA program, na kojem smo trenirali, i zato smo sada spremni ući u bitku za apsorpciju strukturnih investicijskih fondova koji su po alokaciji osam do devet puta veći od onoga što smo imali, rekao je Grčić.

Dončev je iznio podatak da se 72 posto svih javnih ulaganja u Bugarskoj bazira na korištenju sredstava EU. Također, ključne reforme i programi koji se provode u Bugarskoj oslanjaju se na fondove EU – izgradnja autocesta, sustava pročišćavanja vode za piće i otpadnih voda, izgradnja podzemne željeznice u Sofiji, rekonstrukcija željeznica, reforme koje su potrebne u sustavu državne uprave i socijalne skrbi.