Branko Grčić: Hrvatska je sve zanimljivija investitorima

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ocijenio je u srijedu otvarajući sajam Rexpo kako Hrvatska postaje sve zanimljivije ulagačko odredište.

“Nakon šest – sedam godina duboke krize koja je zahvatila svijet, Europu pa i Hrvatsku, možemo reći da smo na pragu ozbiljnog oporavka” rekao je Grčić dodavši kako to dokazuje i 40 mjesto Doing Business ljestvice Svjetske banke.

Po Grčiću, Hrvatska se u većini poslovnih segmenata zadnje dvije godine pomakla bitno naprijed što djelomice pripisuje članstvu u Europskoj Uniji. “Članstvo u EU sigurno se odrazilo na jedan novi pogled na Hrvatsku koja postaje investicijska destinacija. U godinama ispred nas Hrvatska će biti sve zanimljivija i privlačnija stranim investitorima”, kaže Grčić.

Dodaje da se pozitivni vjetrovi osjećaju i u građevinskom sektoru koji je, kako je rekao, nakon sedam godina pada ove godine napokon izronio na površinu.

Nabrojao je nekoliko projekata aktualne vlade poput Zračne luke Dubrovnik, priprema za gradnju Pelješkog mosta, obilaznice Čiovo i Kaštela, pripremu obnove željezničke mreže i sl. Istaknuo je kako se radi o vrlo zahtjevnim projektima čija priprema traje najmanje tri i pol godine. “Ja sam dežurni optimist, a zadnje dvije godine, pogotovo zadnja, dokaz su da moj optimizam nije bio bez pokrića”, rekao je Grčić.

Gospodarski savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Nikica Valentić kazao je kako se nada da će investicije, kao glavni pokretač rasta BDP-a, biti u središtu zanimanja iduće vlade. “Nova hrvatska vlada bit će formirana za desetak dana, a želim joj da ne zaboravi važnost investicija”, rekao je Valentić.

Rexpo 2015, četvrto izdanje međunarodnog sajma investicijskih projekata, i ove godine predstavlja mjesto ugovaranja poslova, prezentacije projekata i susreta ključnih poslovnih subjekata, odnosno onih koji sudjeluju u pripremanju, provedbi, financiranju i realizaciji javnih i privatnih investicijskih projekata s jedne te dionika koji definiraju procese i utječu na investicijsku klimu u Hrvatskoj i regiji s druge strane.

Rexpo Forum ponovno će biti središnji događaj sajma, a ove će godine obuhvatiti rekordan broj panel rasprava na kojima će ugledni stručnjaci, konzultanti i poduzetnici razgovarati o ključnim trendovima, projektima i aktualnostima u ulagačkom svijetu.

Sajam Rexpo 2015 organizira se uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma i Grada Zagreba, a podršku organizaciji pružile su neke od vodećih hrvatskih tvrtki i institucija.

You may also like

0 comments