Branko Caratan: Sa Rusijom ne treba raditi grešku kao sa Iranom

Zagreb – Jučer se stotinjak hrvatskih gospodarstvenika uputilo u Moskvu na Gospodarski forum. Delegaciju su predvodili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i bivši predsjednik Mesić. Taj je potez komentirao umirovljeni profesor dr. Branko Caratan u emisiji Novi dan N1 televizije.

Prije 15 godina smo napravili pogrešku u trgovini s Iranom. Sada s Rusijom poštujemo sankcije, ali moramo biti i na tom tržištu”, istaknuo je Caratan te dodao kako nam je prošle godine “25 posto ostvaren veći obim poslova s Rusijom. Turizam je u krizi jer smo ulaskom u EU dobili vizni režim pa je manje ruskih turista, ali i rat u Ukrajini je stvorio novu situaciju”, rekao je Caratan. U medijima se jučer moglo pročitati kako je ovaj posjet gospodarstvenika zapravo zasluga bivšeg predsjednika Mesića koji nikad nije skriovao sklonost prema Rusiji. “Čak za vrijeme rata bilo je isporuke oružja. Tuđman je dobio odlikovanje od predsjednika Jelcina. I kasnije je pridruživanje NATO-u tome pridonijelo. I Ured HGK u Moskvi je otvoren za vrijeme Jadranke Kosor”, objasnio je Caratan.

“Funkcija Ureda je da ostvari prvi korak i omogući kontakte, a tvrtke dalje moraju raditi same. To je veliko tržište”, dodao je Caratan. “Prije tri godine smo se povukli s tržišta pa je sada trebalo ponovno osvajati tržišta. Ljudi iz gospodarstva su shvatili da je to šansa za tvrtke, ali i za ruske investicije u Hrvatskoj. Tvrtke poput Nikole Tesle ili Podravke, ranije i Pliva – to su bile tvrtke koje su poslovale tamo i one opet pokazuju interes”, istaknuo je Caratan.

Komentirao je i kako od ovog posjeta treba očekivati pozitivne korake, “no rat u Ukrajini je prepreka” te je dodao kako “područje o kojem će se danas raspravljati danas u Moskvi, nije pod sankcijama”.

You may also like