Home Geopolitika Branimir Vidmarović smatra kako bi izbjeglicama trebalo pomoći, ali pod strogim uvjetima

Branimir Vidmarović smatra kako bi izbjeglicama trebalo pomoći, ali pod strogim uvjetima

by admin

Tijekom jučerašnjeg dana primili smo prijedloge priznatog stručnjaka za međunarodne odnose glede problematike naseljavanje izbjeglica u Hravatsku. Dr. sc. Branimir Vidmarović predlaže:

1. Pozvati dio izbjeglica da ostane u Hrvatskoj. Prvenstveno neoženjene i neudane osobe te nešto obitelji sa djecom, u omjeru 90/10.  To će potencijalno potaknuti sklapanje miješanih brakova, odnosno bolju integraciju u društvo. Što se obitelji tiče – teže se mijenjaju, ali ih je potrebno primiti u određenoj količini jer su obitelji većinom mirniji i manje skloni agresiji društveni elementi.

2. Raštrkati izbjeglice po različitim kvartovima, naseljima i gradovima. Ni u kojem slučaju ne seliti više od jedne osobe po kvartu kako bi se izbjeglo stvaranje bilo kakvog geta i/ili etničkog razboja te kako bi se ubrzala integracija izbjeglica u društvo.

3. Po useljenju izbjeglice u kvart, pozvati ga/nju/obitelj na kvartovsku tribinu/skupštinu gdje će ih moći upoznati svi zainteresirani stanari i predstavnici zgrada/ulaza. Tako bi se stvorio osobni susjedski kontakt koji bi pomogao prebroditi predrasude i mržnju.

4. Čovjek bez zanimanja, posla ili hobija degradira. Odmah po useljenju u stanove uključiti izbjeglice u sustav rada sukladno njihovim prijašnjim zanimanjima/vještinama. Prvih godinu dana, radili bi bez novčanih primanja, podmirujući samo troškove stanovanja/prehrane (odnosno državne potpore). Paralelno bi obavezno pohađali tečaj hrvatskog. Bitno je izbjeglicama naglasiti da ih država cijeni i želi da postanu punopravni i društvu korisni ljudi.

5. Po isteku godine dana i položenog ispita iz hrvatskog počeli bi dobivati i pravu plaću. Također, predstavnici lokalne zajednice i policija morali bi dati pozitivnu karakteristiku izbjeglici. Pravobraniteljske organizacije i nadležna tijela pazile bi da predstavnici lokalne zajednice ne izmišljaju loše karakteristike ishodeći iz puke ksenofobije i mržnje.

6. U slučaju pozitivnog ishoda točke 5., izbjeglica dobiva status privremenog boravka za strance – policijska ophodnja barem jedanput mjesečno na mjesto boravka izbjeglice. Tri kaznena prekršaja i izbjeglica se deportira. Nakon tri godine privremenog, sve po standardnoj proceduri do državljanstva.

Tko se od izbjeglica ne slaže sa programom, ili tko izjavi nesuglasnost u bilo kojoj fazi programa, ili tko naruši pravila jedne od točaka programa biti će deportiran. Vjerujem kako bi, djelujući u ovim okvirima mogli za 5-10 godina dobiti nove, vrijedne integrirane članove društva, a novi brakovi i nova djeca osvježili bi nam demografiju. Ali to je naporan i odgovoran rad; tu se ništa ne događa olako.

Related Posts