BP zabilježio rekordnu dobit prošle godine

Dobar niz rezultata

BP je u utorak izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti, više nego udvostručenoj prošlogodišnjoj ukupnoj dobiti jer su cijene fosilnih goriva skočile nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Britanski energetski div objavio je temeljnu dobit od zamjenskih troškova, korištenu kao proxy za neto dobit, od 27,7 milijardi dolara za 2022. To je u usporedbi s 12,8 milijardi dolara za prethodnu godinu.

Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekivali su neto dobit od 27,6 milijardi dolara za cijelu 2022. godinu. BP je rekao da je njegov prethodni rekordni godišnji profit bio 26,3 milijarde dolara u 2008. godini.

U četvrtom tromjesečju BP je objavio neto dobit od 4,8 milijardi dolara, tijesno nadmašivši očekivanja analitičara od 4,7 milijardi dolara.

BP je najavio daljnji otkup dionica u iznosu od 2,75 milijardi dolara, za koji očekuje da će biti dovršen prije objave rezultata za prvo tromjesečje 2023. početkom svibnja. Također je povećao svoju dividendu za 10% na 6,61 cent po običnoj dionici.

Izvršni direktor BP-a Bernard Looney opisao je zaradu kao “dobar niz rezultata”.

You may also like