BP utrostručio dobi u prošloj godini

British Petroleum izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u 2018. gotovo utrostručena zahvaljujući višim cijenama nafte i povoljnim valutnim tečajevima.
Neto dobit britanskog energetskog diva poskočila je u 2018. na 9,4 milijarde dolara, s 3,4 milijarde u 2017. godini “primarno zbog viših cijena nafte i povoljnih valutnih tečajeva”, navode u BP-u.

Cijene nafte poskočile su u drugoj polovini 2018. godine zbog straha od tijesne opskrbe, ali su u međuvremenu ponovo naglo pale, prateći oscilacije na financijskim tržištima. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca BP je ostvaro neto dobit od 766 milijuna dolara, u usporedbi s 27 milijuna dolara u posljednja tri mjeseca godine ranije..

U BP-u navode i trošak od 3,2 milijarde dolara u 2018., povezan s eksplozijom na platformi Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu 2010. godine, koja je poruzročila najgoru ekološku katastrofu u povijesti SAD-a. U ovoj godini BP očekuje dodatne 2,0 milijarde dolara troškova vezano za tu katastrofu, čime se njihova ukupna razina penje na oko 70 milijardi dolara.

Poslovno izvješće britanske kompanije za prošlu godinu pokazuje također povećanje proizvodnje nafte i plina za 2,4 posto, na 3,7 milijuna barela dnevno. Ove godine očekuju nastavak uzlaznog trenda zahvaljujući velikim proizvodnim projektima. “Stvarni će rezultat ovisiti o tajmingu novih projekata, te o akvizicijama i prodaji imovine, kvotama Organizacije zemalja-izvoznica nafte i utjecaju raspodjele u okviru naših sporazuma o dijeljenju proizvodnje“, tumače u BP-u

You may also like

0 comments