BP prodaje petrokemijski posao

Pet milijardi dolara
Globalni energetski div BP objavio je u ponedjeljak da je dogovorio prodaju poslovanja s petrokemikalijama INEOS-u za pet milijardi dolara.

Poslovanje s petrokemikalijama obuhvaća proizvodnju aromatskih ugljikovodika i acetila i snažno je prisutno na azijskim tržištima u razvoju, navode u BP-u. Ima 14 proizvodnih pogona u Aziji, Europi i SAD-u i prošle je godine proizvelo 9,7 milijuna tona petrokemijskih proizvoda. BP se odlučio na prodaju tog dijela poslovanja zbog pada cijena nafte i činjenice da troše “puno više“ nego što zarađuju, pa im je neto dug na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja dosegnuo šest milijardi dolara.

Početkom lipnja objavili su da planiraju ukinuti 10 tisuća radnih mjesta diljem svijeta, većinu ove godine, jer se žele razviti u „bržu tvrtku s nižim ugljičnim otiskom“. INEOS, multinacionalna kompanija sa sjedištem u Londonu, specijaliziran je za proizvodnju kemikalija, a kupnjom BP-ova poslovanja želi povećati udio u globalnom tržištu, prema riječima osnivača i predsjednika Jima Ratcliffea.

You may also like

0 comments