Božo Petrov za racionalizaciju javne uprave i profesionalni menagement u javnim tvrtkama

Gost emisije Nedjeljom u dva je Božo Petrov iz Mosta nezavisnih lista. Može li Most na sljedećim izborima biti presudan faktor u formiranju vlasti i kako Petrov i njegovi kolege misle riješiti goruće probleme ove zemlje, razgovaralo se u emisiji. HDZ i SDP nude populističke mjere i volio bih da se organizira sučeljavanje njihovih kandidata i kandidata Mosta nezavisnih lista. Volio bih čuti što to oni nude, kazao je Petrov. Uvjeren je da će na izborima osvojiti najmanje 10 mandata.

Ako bude trebalo preuzeti odgovornost, Most je spreman sudjelovati u Vladi, kazao je Petrov. Njihov preduvjet za to je pisano obećanje o reformi javne uprave i državnih tvrtki dovođenjem profesionalnog menadžmenta. Iduće je – racionalizacija državnog proračuna. Petrov je kazao kako se državni proračun može racionalizirati, kao i u Metkoviću – ne brisanjem određenih stavki, nego redizajniranjem svih stavki, rezanjem luksuza. Na pitanje je li spreman na rezove stavki koje čine 80 posto proračunskog troška (plaće, mirovine, zdravstvo, školstvo i kamate) Petrov je odgovorio potvrdno. Unutar tih stavki može se naći prostor za racionalizaciju, ali za to je potrebno provesti detaljnu analizu.

Osobno je protiv pobačaja, ali to bi pitanje prepustio stručnjacima, a zastupnicima Mosta savjetovao da glasuju o tome prema vlastitioj savjesti. Smatra kako plaće u javnom moraju biti na razini plaća u privatnom sektoru. Potvrdio je kako treba početi od smanjenja plaća ministara i saborskih zastupnika. Na pitanje koja će skupina građana najviše ‘ispaštati’ odgovorio je – svi. Dodao je kako je sustav dosad favorizirao bogatije. Ne treba ‘oderati’ one koji zarađuju. Država upravlja sa 65 posto BDP-a – treba privatizirati tvrtke koje nisu od strateških interesa, a ne one poput Hrvatskih voda i šuma. Ne treba privatizirati, smatra Petrov, ni HAC jer on ostvaruje respektibilan prihod. Dodao je kako su u Metkoviću umanjili financiranje nekim udrugama i sportskim društvima. Također je dodao kako vjeruje da će Crkva biti otvorena za pregovore o tom pitanju.

Rješenje za ‘kredite u švicarcima’ past će na Ustavnom sudu, jer je Vlada donijela zakon ‘preko koljena’ i na temelju medijskog rata. ‘Zanima me da su razgovori s bankarima bili ‘live prijenos’ – kako bi dogovor završio. Banke se moraju uključiti i prihvatiti dio troška’, smatra Petrov koji se zalaže za to da se pomogne dužnicima koji su podigli kredit na svoju prvu nekretninu.

Ozbiljno treba razmisliti o organizaciji uprave na regionalnom principu i uvođenju kategorije roditelj-odgajatelj, kazao je Petrov. Nije želio iznijeti svoje mišljenje o Milanu Bandiću jer – nije Zagrepčanin. Moja referenca je Metković i bez obzira na sve i dalje ću ostati gradonačelnik. Onaj tko me zamijeni u Saboru, uvjeren je Petrov – bit će stručan i sposoban, prenosi HRT.hr.

You may also like