Božo Petrov protiv smjene Dragana Lozančića

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Mosta Božo Petrov kazao je u subotu da on u ovom trenutku ne vidi razlog za smjenu ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, s kojim je razgovarao, te da “ako se kojim slučajem dogodi, za to moraju postojati jasni argumenti”.

“Mislim da se razrješenje ravnatelja SOA-e može dogoditi jedino ako su dva potpisa (predsjednice i premijera) tako da u ovom trenutku gospodin Lozančić nije još uvijek razriješen, s tim da je Predsjednica učinila taj korak od svoje strane. Ja sam obavio razgovor sa gospodinom Lozančićem jer sam se htio upoznati sa svim stvarima koje se događaju i ja u ovom trenutku ne mogu reći da sam primijetio kod gospodina Lozančića bilo koje stvari koje bi mene upućivale da postoje razlozi zbog čega on ne bi mogao biti i dalje ravnatelj SOA-e. O svemu tome bi trebao odlučiti premijer za kojeg vjerujem da ima i više informacija nego što bih ja imao i zato smatram da će on donijeti najkvalitetniju odluku slijedeći tjedan”, rekao je Petrov u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija. Petrov je rekao kako ga je premijer Tihomir Orešković pozitivno i ugodno iznenadio. “S obzirom na način dosadašnjeg rada s predsjednikom Vlade ja znam da ćemo imati mogućnost sudjelovati i mogućnost prijedloga. Mogu reći za predsjednika Vlade da je čovjek koji izuzetno poštuje argumente i nikad neće naglo donijeti odluku”, rekao je.

Osvrnuo se i na nedavanje podrške SDP-ovom Ranku Ostojiću za čelno mjesto saborskog Odbora za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost. Podsjetio je kako je glasovanje u Saboru o njemu odgođeno, te poručio da će Most još vidjeti kako će o njemu glasovati. “Postoje i dobre i loše strane tog prijedloga, a kako će Most glasovati to ćemo još vidjeti. Dobre strane su da se treba poštivati običaj da to pripada opoziciji i treba se složiti s prijedogom koji da druga strana. No s druge strane, diskurs i komunikacija koja je vođena od strane osobe koja je predložena, po nama ne priliči osobi koja je bila na tom položaju i to je jedini kamen spoticanja koji je postojao kod nas”, pojašnjavao je Petrov nedavanje podrške zastupnika Mosta na matičnom saborskom odboru.
Ne želi, kaže, prejudicirati odluku Mosta ali i dodaje kako ne bi “rekao da je ona baš onako izvjesna kao što se sada čini”.

Petrov je komentirao i zahtjeve za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji su, među ostalim, došli i od Centra Simon Wiesethal, rekavši kako ne vidi nikakav velik problem kako se Hasanbegović izjašnjavao. “Mislim da je danas svakom jasna razlika između antifašističkog otpora, antifašizma u cjelini i totalitarizma koji je uslijedio. Sustav koji je bio za vrijeme NDH je bio totalitaran, antifašistički pokret potom mislim da je bio potreban ali i razdoblje iza toga nosi određene posljedice, na žalost koje se prenose i nakon osamostaljenja Republike Hrvatskle”, rekao je Petrov.

Upitan o prozivkama o Hasanbegovićevoj navodnoj nekompetentnosti za resor kulture, rekao je kako se ne bi usudio kvalificirati ministra Hasanbegovića kao osobu koja nije stručna za taj resor. Mišljenja je i kako se financiranje neprofitnih medija ne treba u potpunosti ukinuti no ističe kako je velik problem države deficit i financije koje treba konsolidirati te se zbog toga “u određenim stvarima mora biti rigorozan što nije dobro za različite resore”.

Upitan što je za njega lustracija o kojoj se sve više priča u javnosti, Petrov je poručio kako se uvijek borio protiv podjela te kako se lov na vještice ne treba raditi. “Smatram da nam podjele nisu potrebne i dovodim u pitanje kakve bi posljedice lustracije mogle biti. Ne bih volio da krene bilo kakva lustracija osim lustracije pretvorbe koja se događala na početku, nakon osamostaljenja.
Komentirajući ankete po kojima Most gubi na popularnosti Petrov je poručio kako se rezultati zbrajaju na kraju.

You may also like

0 comments