Božo Petrov neće Lovrinovića pustiti u vladu?

Most još nije odlučio hoće li profesor monetarne politike na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ivan Lovrinović zasjesti na neku funkciju u Banskim dvorima ili će, s četrnaest ostalih zastupnika, sjediti u Saboru.

Ljudi iz Mosta tvrde da je odluka da u Vladu, osim Petrova, ne treba ući nitko drugi rezultat procjene da će tako najlakše sačuvati stranku od osipanja. Lovrinović nije krio ambiciju da bude ministar ili potpredsjednik Vlade ili, što mu je još važnije, preuzme Hrvatsku narodnu banku. Problem je kod HNB-a što guvernera nije moguće smijeniti na polovici mandata, bez ozbiljnih posljedica na ugled i rejting zemlje, pa bi za imenovanje na tu funkciju Lovrinović morao čekati do sredine 2018. godine.

Lovrinović je čovjek struktura. Državna se revizija posebno bavila poslovanjem Ekonomskog fakulteta u razdoblju od 2004. do 2009. godine kada su dekani tog fakulteta bili Ivan Lovrinović i Darko Tipurić, a fakultet ostao jedina znanstvena institucija na čije je poslovanje Državna revizija imala negativno mišljenje. Sporna su bila 32 projekta vrijedna 35 milijuna kuna, za koje se sumnjalo da su poslužili za izvlačenje novca iz državnih tvrtki i ministarstava kao što su HEP, Hrvatske šume, Plinacro, Croatia osiguranje, Podravka, Dioki, Jadrolinija i mnogi drugi. Od tog novca fakultet je zaradio samo 5,3 milijuna kuna, a preostalih 30 milijuna podijelilo je 14 voditelja sa suradnicima. ”Radije ne bih ništa komentirao o tom razdoblju”,kazao je jučer prorektor zagrebačkog sveučilišta Tonći Lazibat, koji je svoj četverogodišnji mandat dekana Ekonomskog fakulteta proveo u rješavanju prigovora Državne revizije od 2004. do 2009.

Iza Lovrinovića je i neuspješna epizoda u Prstenu, utjecajnoj neprofitnoj udruzi bosanskih Hrvata koju su osnovali poduzetnici Pavo Zubak, Tomislav Antunović, Marko Pipunić, Stipe Matić i drugi kako bi pomogli bosanskim Hrvatima. U želji da udrugu osvježe novim ljudima, za predsjednika udruge postavili su Lovrinovića, koji je krenuo solirati i pokušao istisnuti ljude iz Prstena, pa je ekspresno smijenjen. Jedan od osnivača Prstena kaže da još nije sreo čovjeka težeg karaktera, a te se njegove osobine pribojavaju i u HDZ-u pa je moguće kako je odluka Bože Petrova da sve zastupnike s liste zadrži u Saboru donesena uglavnom zbog Lovrinovića, piše Večernji list.

You may also like

0 comments