Home Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina ulazi u predvorje NATO saveza?

Bosna i Hercegovina ulazi u predvorje NATO saveza?

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a trebali bi u srijedu pozvati Bosnu i Hercegovinu da podnese svoj prvi godišnji nacionalni plan u okviru Akcijskog plana za članstvo (MAP), izjavio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Ministri vanjskih poslova zemalja članica okupit će se u utorak na dvodnevnom sastanku u sjedištu Saveza u Bruxellesu. “Razgovarat ćemo o sljedećim koracima u razvoju NATO-ovih odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Očekujem da će ministri podržati spremnost NATO-a da prihvati prvi nacionalni godišnji plan. To je važan instrument koji može pomoći zemlji u provedbi političkih, ekonomskih i obrambenih reformi. Sada je na Bosni i Hercegovini da odluči o prihvaćanju ove ponude”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.[/vc_column][/vc_row]

Akcijski plan za članstvo je program pomoći, praktične podrške i savjetovanja, namijenjen pripremama država za članstvo u NATO-u. Akcijski plan prilagođava se potrebama dotične države, ali sudjelovanje u njemu joj ne jamči da će na kraju i dobiti zeleno svjetlo za članstvo. Prema Akcijskom planu za članstvo, država koja želi postati članicom priprema svoj godišnji državni program.

Odluka o BiH donijet će se u okviru rasprave o zemljama jugoistočne Europe. Ministrima će se pridružiti visoka povjerenica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini. “Ta regija je od strateške važnosti i za NATO i za EU. Vidjeli smo napredak Skoplja prema članstvu u NATO-u. Sada je na vlastima u Skoplju da provedu dogovoru o imenu države. Kada se to dovrši mi ćemo biti spremni potpisati protokol o pristupanju”, rekao je Stoltenberg.

Ministri vanjskih poslova 29 zemalja članica NATO-a razgovarat će i o čitavom nizu sigurnosnih izazova. “Raspravljat ćemo o sporazumu o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF). Taj sporazum omogućio je uklanjanje čitave jedne kategorije oružja, a sada ga Rusija dovodi u opasnost. Rusija je razvila, proizvela i rasporedila nove rakete. One su mobilne i teško ih je detektirati. Riječ je nuklearnim raketama koje mogu dosegnuti do europskih gradova”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da Sjedinjene Države u potpunosti provode INF. “Nema novih američkih raketa u Europi, ali ima novih ruskih raketa”, rekao je glavni tajnik Saveza. Ministri vanjskih poslova također će razgovarati sa svojim kolegama iz Gruzije i Ukrajine, koje se suočavaju s ruskim prijetnjama, a NATO ističe da će im nastaviti pružati praktičnu i političku potporu. Također će se razgovarati o sigurnosnim izazovima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Ministarski skup se završava sastankom sa svim zemljama koje sudjeluju u NATO-ovoj misiji u Afganistanu.

Related Posts