Boris Johnson podržava rješenje dviju država

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je u srijedu tijekom posjeta Bliskom istoku da njegova vlada ostaje privržena rješenju o dvije države u izraelsko-palestinskom sukobu.

Boris Johnson posjetio je Bliski istok u vrijeme kada dolazak Donalda Trumpa u Bijelu kuću izaziva nesigurnost oko njegovih namjera u toj regiji, dok međunarodna zajednica pokušava riješiti izraelsko-palestinski sukob star desetljećima.

Trump je ranije najavio preseljenje američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem te je izbjegao izravno poduprijeti rješenje dviju država.

“Politika naše vlade u Velikoj Britaniji apsolutno je nepromijenjena”, rekao je Johnson novinarima u Ramali nakon što se susreo s palestinskim ministrom vanjskih poslova Rijadom al-Malkijem.

“Ostajemo privrženi rješenju dviju država u cilju rješavanja ovog sukoba: Zaista mislim da je to moguće”, kazao je.

Šef britanske diplomacije o novoj administraciji u Washingtonu kazao je kako postoji “volja da se stvari sagledaju na novi način, a to traži vodstvo na obje strane, kao i  viziju i hrabrost”.

Johnson bi se trebao sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali i premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u Jeruzalemu.

U srijedu se sastao s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

(Agencije)

You may also like