Borba za zabranu konfederacijske zastave se nastavlja

Jedan aktivist popeo se u subotu na stijeg pred parlamentom Južne Karoline i skinuo zastavu Konfederacije, objavili su dužnosnici, dan nakon što ju je predsjednik Barack Obama nazvao simbolom rasističkog ugnetavanja. Zastava koja se koristila u Američkom građanskom ratu postala je glavna tema na jugu SAD-a nakon prošlotjednog ubojstva devetoro američkih crnaca u crkvi u gradu Charlestonu.

Osumnjičeni za taj zločin, 21-godišnji Dylann Roof pozirao je s konfederacijskom zastavom na fotografijama na internetu uz koje je objavio i rasistički manifest. Nakon skidanja zastave u Columbiji, dvoje ljudi uhićeno je i optuženo zbog oštećivanja spomenika, objavile su vlasti Južne Karoline. Zastava je vraćena nakon sat vremena. Policija je izvjestila da se radi o Britanny Ann Byuarim Newsome (30) i Jamesu Ianu Tysonu (30), oboje iz Sjeverne Karoline.

Skupina lokalnih aktivista objavila je da su oni organizirali skidanje zastave pred državnim parlamentom, izvješene u čast borcima koji su se borili na strani Konfederacije u građanskom ratu od 1860.-1865. “Nismo mogli mirno sjediti i gledati kako predmet koji je potaknuo smrt žrtava masakra u Charlestonu vijori nad njihovim grobovima”, objavila je skupina na Twitteru. Na pogrebu ubijenog pastora u Charlesonu u petak, Obama je zastavu nazvao “podsjetnikom na sustavni progon i rasno ugnjetavanje”. Zastupnici u parlamentu Južne Karoline u utorak su na dnevni red stavili raspravu o uklanjanju zastave sa zgrade državnog paralmenta. Početak rasprave očekuje se u četvrtak, a za izglasavanje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

You may also like