Home Geopolitika Borba titana na 70. zasjedanju UN-a

Borba titana na 70. zasjedanju UN-a

by admin

Jubilarno 70. zasjedanje Generalne skupštine UN-a zakazano za kraj rujna bit će prava „borba titana” kakva nije viđena u posljednjih deset godina, piše „The Guardian”, a prenosi RIA „Novosti”.

Kako navodi britansko izdanje, lista sudionika je sastavljena, a u jednom danu tijekom nekoliko sati u Generalnoj skupštini će govoriti Barack Obama, Vladimir Putin, Hassan Rouhani, Xi Jinping i François Hollande. Lideri SAD-a, Rusije, Irana, Kine i Francuske će „izložiti svoje viđenje geopolitičkog pejzaža na početku prilično neizvjesne epohe”, piše autor članka, dodajući da će to biti „vatromet dijaloga”.

Kako navodi, u slučaju da se dolazak Vladimira Putina potvrdi, bit će to prvi put poslije jednog desetljeća da ruski lider sudjeluje u zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Osim toga, ovogodišnje zasjedanje će biti debitantsko za Xi Jinpinga, a zabilježit će i prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti Baracka Obame i Hasana Rouhanija poslije potpisivanja sporazuma u vezi s iranskim nuklearnim programom, piše Russia Beyond the Headlines.

Prema mišljenju autora, Vladimir Putin će se susresti s neodobravanjem mnogih članica UN-a u vezi s pripajanjem Krima Rusiji, kao i događajima na istoku Ukrajine. Neće biti lako ni Baracku Obami, smatra stručnjak analitičkog centra „Europsko vijeće za međunarodna pitanja” Richard Govan.

„Obama će se naći u teškoj poziciji nastupajući pred svojim glavni geopolitičkim protivnicima. Ukoliko im oda dužnu počast za suradnju s Iranom, američki desničarski kritičari će tvrditi da je ʼsmekšaoʼ prema Kini i Rusiji. Ako se bude pridržavao čvrstog stava u vezi s Ukrajinom, kao prošle godine, ili Južnim kineskim morem, Xi Jinping i Vladimir Putin se mogu popeti na tribinu i optužiti ga za stvaranje kontroverzi”, smatra Govan.

Prema njegovim riječima, State Department će pokušati koordinirati pripreme za Generalnu skupštinu s Moskvom i Pekingom, a CIA će nastojati dobiti prve verzije teksta lidera Rusije i Kine.

Related Posts