Bonusi na Wall Streetu mogli bi značajnije porasti nakon 2009. godine

Prosječni bonusi direktora na Wall Streetu ove bi godine mogli biti viši 15 posto, što bi bio njihov prvi značajniji porast od financijske krize 2009. godine, objavila je u petak konzultantska tvrtka Johnson Associates.

Porast nepredvidljivosti na tržištu od izbora Donalda Trumpa za novog predsjednika SAD-a možda će povećati dobit u trgovanju, poručuju iz te tvrtke. Prognoze za financijske usluge su ‘optimistične’, navode. Poboljšani izgledi za bankarsku industriju predstavljaju pomak u odnosu na 2016. godinu, kada su bankari i trgovci u prosjeku primili nešto niže bonuse.

Dionice banaka dotaknule su svoje najviše razine od krize 2007. godine, jer se ulagači nadaju kako će više kamatne stope, kao i olabavljena regulacija, niži porezi i brzi gospodarski rast koje je Trump obećao, povećati dobit banaka. KBW Nasdaq bankovni indeks, koji prati dionice najvećih banaka u SAD-u, u posljednjih 12 mjeseci porastao je 48 posto, dok je podindeks njujorške burze S&P 500 za financijski sektor, SPX, skočio 17 posto.

Izvršni direktori banaka posebice polažu nade u to da će labavija regulativa koju je obećao Trump podići dobit financijskih institucija. Tvrtkama na Wall Streetu, naime, dobit od trgovanja dionicama padala je tijekom sedam godina, kako su nova pravila o trgovini i kapitalu obuzdala profite.

Bankari bi također mogli vidjeti i više kreativnih rješenja u svojim novčanicima, budu li ukinuta neka zakonska ograničenja koja se tiču trgovanja vrijednosnicama. Dok danas većina bankara dobiva plaću u dionicama čije je korištenje strogo ograničeno, u Johnson Associatesu očekuju da će s ukidanjem tih ograničenja ponovno postati aktualne opcijske dionice i ‘unikatni’ proizvodi.

You may also like