Bolton: Neka se Srbija i Kosovo dogovore

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton rekao je u utorak  da je “vrijeme da Kosovo i Srbija postignu sporazum”, nakon što se sastao s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem u Bijeloj kući. 
“SAD je spreman pomoći objema stranama da postignu povijesni cilj”, napisao je Bolton u tvitu. Kosovski predsjednik također je na društvenim mrežama izrazio optimizam nakon sastanka za “svu podršku koju je Kosovo dobilo za vrijeme njegove administracije”. “Slažemo se da ovdje za obje zemlje postoji povijesna šansa dijaloga koja se ne smije propustiti”, rekao je Thaci te dodao da će to pomoći kosovskim naporima  da se priključi NATO-u, UN-u i EU.

Sastanak je održan dan nakon što se Thaci sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, koji je potaknuo Kosovo da “iskoristi  ovu jedinstvenu šansu da postigne povijesni dogovor o sveobuhvatnoj normalizaciji sa Srbijom” u dijaloškom procesu kojem posreduje EU, navodi se u izjavi glasnogovornice Heather Nauert.

Pompeo je također pozvao Prištinu da ukine 100-postotne carine uvedene na uvoz iz Srbije prošli tjedan kao odgovor na srpsku kampanju da Kosovu blokira ulaz u Interpol. “Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije jedini je način da se objema zemljama otvori put za integraciju u zajednice zapadnih zemalja”, navodi se u izjavi.

You may also like

0 comments