Bolsonaro u Davosu pokušao privući strane investitore

Novi brazilski predsjednik desne struje Jair Bolsonaro u govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu naglasio je kako njegova vlada planira Brazil uvrstiti u najboljih 50 zemalja na svijetu za poslovanje.
Naglasio je kako će poraditi na tome da otvori relativno zatvoreno tržište Brazila, smanjiti poreze i pojednostaviti fiskalnu politiku, privatizirati državne kompanije i dati novome ministru pravosuđa ovlasti u borbi protiv korupcije. Bivši vojni zapovjednik koji je postao političar izabran je na izborima u listopadu u valu konzervativnog nacionalizma i anti-ljevičarskih osjećaja u zemlji kojoj je dosta propalih političkih obećanja i bolnih ekonomskih rezova i padova. “Uživamo povjerenje da provedemo reforme koje trebaju nama i koje svijet od nas očekuje”, rekao je Bolsonaro publici u Davosu.

“Smanjiti ćemo porezna opterećenja, pojednostaviti fiskalnu politiku i život za one koji žele proizvoditi, poslovati, ulagati, i stvarati poslove”, dodao je. Bolsonaro se obvezao vratiti makroekonomsku stabilnost sa discipliniranjem fiskalne politike. Međutim, nije spominjao reformu mirovinskog sustava, njegov najveći izazov u kontroli sve većeg proračunskog deficita.

Uvjeravao je ulagače da je ispunio obećanja iz kampanje u formiranju kabineta bez političke trgovine, a koja je u prošlosti dovela do velike korupcije. Napomenuo je kako je njegov ministar pravosuđa Segio Moro, koji je bio sa njim u Davosu, pravi čovjek za borbu protiv korupcije i pranja novca. Moro je sudjelovao u nadgledanju najveće brazilske anti-korupcijske akcije, koja je u zatvor poslala brojne moćne poslovne ljude i političare, uključujući i bivšeg ljevičarskog predsjednika Luiza Inacija Lulu da Silvu.

Bolsonaro je rekao kako će njegova vlada izbalansirati ekonomski razvitak s očuvanjem brazilskog okoliša i bioraznolikosti, uključujući najveću svjetsku prašumu Amazonu, a koju mnogi smatraju plućima planete Zemlje u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Njegova vlada je, kako se čini, odustala od povlačenja iz pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, no ekološki aktivisti i dalje su zabrinuti njegovom politikom koja favorizira interese poljoprivrednika i drvne industrije u Amazoni.

You may also like

0 comments