Bolsonaro najavio val privatizacije, hoće li uspjeti?

Globalna financijska zajednica puno očekuje od novoizabranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, nakon godina ljevičarske antiinvesticijske vlasti, posrnule nakon niza korupcijskih afera i zastajkivanja ekonomije.
U nedjelju je obećao „pred Bogom“ kako će štititi brazilski ustav, demokraciju i slobodu.  Ipak, analitičari upozoravaju kako je pitanje koliko svojih obećanja može realizirati ovaj bivši vojni časnik, koji se otvoreno divi vojnoj hunti, koja je Brazilom vladala od 1964. do 1985. godine. Jer, obećanja o ekonomskom preokretu nisu u korelaciji s njegovom nepomirljivom osobnošću.

A obećao je privatizaciju cijelog niza javnih kompanija, dijelove naftne kompanije Petrobras i elektroprivrede Eletrobrás, ali i ovdje postoje prijepori. Naime, njegov je glavni ekonomist Paul Guedes u sukobu s umirovljenim generalima koji ga podupiru. Obećao je i rezanje broja ministarstava, smanjivanje proračunskog deficita, mirovinsku reformu i smanjenje poreza. Najavio je i okretanje od Kine, kao vodećeg trgovinskog partnera koju je nazvao predatorom, prema SAD-u.

Najvažniji globalni indeksi su u listopadu padali za do 10 posto, brazilski indeks, u očekivanju Bolsonarove pobjede rastao je osam posto. Ipak, analitičari upozoravaju kako ova činjenica ne odgovara povjerenju u Bolsonara, nego je vezana uz olakšanje kako Brazilom više neće vladati antiposlovna ljevica. Ključno za budućnost burzovnih indeksa bit će to može li Bolsonaro pomiriti polarizirano brazilsko društvo u najavljenim reformama, smatraju analitičari.

You may also like

0 comments