Bolsonaro najavio skori posjet Washingtonu

Jair Bolsonaro, bivši vojni satnik koji je pobijedio na brazilskim predsjedničkim izborima u nedjelju, nakon pobjede je poručio da će već ove godine ublažiti zakone o oružju, te da nakon prijateljskog razgovora s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom planira posjet Washingtonu.
Bolsonaro je ranije u svojoj političkoj karijeri zastupnika izjavio kako “podupire” diktature, pa je tako tražio i da se raspusti brazilski parlament. No nakon pobjede na izborima je obećao poštovati demokratske principe, držeći u ruci brazilski ustav. Trump je rekao kako je imao “izvrstan razgovor” kojim je čestitao Bolsonaru na pobjedi, pa je na Twitteru pisao o njihovim planovima “bliske suradnje na području trgovine, vojske i svega drugoga”.

Bolsonarovu pobjedu pozdravili su i investitori, a brazilski burzovni indeks Bovespa narastao je na najvišu razinu. Tržišta su rasla s Bolsonarovom popularnošću u anketama jer je obećavao hitru borbu s brazilskim proračunskim deficitom i privatizaciju državnih firmi.

No njegova pobjeda uznemirila je kritičare diljem svijeta zbog njegove obrane brazilske diktature koja je trajala od 1964. do 1985., zbog izjava da će eliminirati političke neprijatelje s ljevice, te niza kontroverznih komentara o homoseksualcima, ženama i manjinama.

Bolsonarova pobjeda vratila je vojsku u centar brazilske politike nakon što je provela tri desetljeća u barakama, poslije povratka države građanskoj vlasti. Nekoliko umirovljenih generala služit će kao ministri i savjetnici u novoj vladi. “Svi ste mi svjedoci da će ova vlada braniti ustav slobode i Boga”, poručio je Bolsonaro u prvoj izjavi nakon pobjede.

Najavio je da će mu prvi međunarodni posjet biti u Čile, još jednu južnoameričku državu koja je nedavno skrenula udesno. Potom želi posjetiti Sjedinjene Države. Bolsonaro je veliki pobornik Trumpa i obvezao se povezati Brazil s naprednijim ekonomijama poput američke.

Korupcija i kriminal

Bolsonaro je pobijedio na predsjedničkim izborima usprkos nedostatku sredstava i izostanku podrške većih stranaka, iskoristivši bijes Brazilaca zbog raširene korupcije i kriminala u zemlji. U televizijskom razgovoru u ponedjeljak je otkrio svoje prve korake u borbi protiv obje pojave. Najavio je da će stvoriti pritisak na kongres da ublaži restriktivne zakone o kontroli oružja, čak i prije no što preuzme funkciju 1. siječnja.

Ponovio je svoju tvrdnju kako bi raširenije posjedovanje oružja smanjilo kriminal. S druge strane, kritičari strahuju da bi to moglo dodatno pogoršati brojku od 64 tisuća ubojstava koliko ih se prošle godine dogodilo u toj južnoameričkoj državi, najviše na svijetu. Bolsonaro je objavio i da na funkciju ministra pravosuđa ili člana vrhovnog suda planira kandidirati Sergija Mora, suca koji se istaknuo u borbi protiv korupcije.

Moro je bio dio procesa proizašlih iz istrage “Autopraonica” koja je u zatvor poslala moćne poduzetnike i političare, među njima i bivšeg predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu. Taj sudac još uvijek nije komentirao Bolsonarov prijedlog. Novi brazilski predsjednik pridružuje se listi populističkih i desničarskih ličnosti koji su nedavno pobijedili na izborima, poput Trumpa ili filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea.

Trumpov prijateljski poziv ukazuje na buduće bliskije političke odnose između dviju najvećih ekonomija u Amerikama, obje vođene od strane konzervativnih populista koji obećavaju zbacivanje dosadašnjeg političkog establišmenta.

Bolsonaro je u ponedjeljak razgovarao i s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, prvenstveno o međunarodnim prioritetima poput situacije u Venezueli, borbi protiv transnacionalnog kriminala i osnaživanja gospodarskih odnosa.

Novi brazilski predsjednik obećao je stvoriti snažniji pritisak na autoritarnu vladu Venezuele kako bi pristala održati demokratske izbore i time zaustaviti valove izbjeglica koji stižu u susjedni Brazil i u Kolumbiju.

Mauricio Santoro, politolog sa sveučilišta u Rio de Janeiru, strahuje da se Brazil neće tako brzo oporaviti od napete i ponekad nasilne atmosfere koja je popratila kampanju ovih izbora. “Moguće je da se čak i nakon njegove pobjede dogode izljevi nasilja Bolsonarovih pobornika protiv onih koji su podržali njegovog protivnika”, smatra Santoro.

Bolsonarovi pobornici ranije su izvodili fizičke napade i organizirali kampanje online zlostavljanja uoči glasovanja u nedjelju, ciljajući posebno na novinare, tvrdi skupina istraživačkih novinara Abraji. Sam Bolsonaro je prošli mjesec na skupu proboden nožem, pa će sredinom prosinca morati na operaciju kako bi mogao posjetiti Santiago i Washington. Sličnost s američkim predsjednikom bivši je vojni satnik pokazao i najavom da će povući reklamiranje državnih tvrtki iz medija za koje smatra da “lažu”.

Laka pobjeda

Bolsonaro je osvojio 55 posto glasova u drugom krugu izbora protiv Fernanda Haddada iz Radničke partije (PT), stranke koja je do koruptivnih afera vladala Brazilom. Tisuće Brazilaca slavilo je tu pobjedu ispred njegove kuće u četvrti Barra de Tijuca u Rio de Janeiru. “Ne idoliziram Bolsonara i ne znam hoće li dobro vladati, no nadamo se. Ljudi žele nestanak PT-a, ne mogu se više nositi s korupcijom”, rekla je 39-godišnja Tatiana Cunha tijekom proslave.

Investitori se nadaju da će Bolsonaro provesti fiskalne reforme koje predlaže njegov ekonomski guru, Paulo Guedes, potencijalni budući ministar financija. Guedes je školovan na sveučilištu u Chicagu, poznatom uporištu snažnih zagovornika slobodnog tržišta. Taj investicijski bankar želi privatizirati niz državnih tvrtki, a u nedjelju je istaknuo kako će nova vlada pokušati obrisati brazilski proračunski deficit unutar jedne godine, pojednostaviti i smanjiti poreze i stvoriti 10 milijuna radnih mjesta. Novi zakoni će pojačati investicije u infrastrukturu, poručio je Guedes.

You may also like

0 comments