Bolsonaro kritizirao Madurovu diktaturu

Predsjednici Brazila i Argentine, Jair Bolsonaro i Mauricio Macri, oštro su u srijedu osudili diktaturu Nicolasa Madura u Venezueli, nakon prvog susreta u Brasiliji čelnika dviju najvećih zemalja Južne Amerike.
“Potvrđujemo osudu diktature Madura. Ne prihvaćamo tu uvredu demokracije”, rekao je argentinski predsjednik Macri na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači Planalto.

“Međunarodna zajednica je shvatila da je Maduro diktator koji se pokušava zadržati na vlasti fiktivnim izborima, zatvaranjem protivnika i guranjem Venezuelaca u očaj”, dodao je.

Macri je već prošlog četvrtka dao slične izjave tijekom inaugracije drugog mandata predsjednika Madura. Bolsonaro, čelnik krajnje desnice kojeg je Maduro u ponedjeljak nazvao “Hitlerom modernih vremena”, izjavio je da su Brazil i Argentina u prvim redovima obrane slobode u Latinskoj Americi.

Brazil i Argentina smatraju Madurov mandat nelegitimnim i oni priznaju Nacionalnu skupštinu jedinom legitimnom institucijom Venezuele. Dvojica čelnika su istaknula da žele ubrzati pregovore u sklopu Mercosura, zajedničkog tržišta Južne Amerike, posebice sporazum s Europskom unijom.

Za razliku od južnoameričkih vlada lijevog centra koje su dale novi poticaj Mercosuru tijekom posljednjih deset godina, Bolsonaro je čim je izabran najavio da će prekinuti tradiciju multilateralizma brazilske diplomacije. On se približio konzervativnim vladama koje se protive globalizaciji, poput Sjedinjenih Država, Izraela i Italije.

You may also like

0 comments