Bolji poslovni rezultati, ali investitori se plaše Sandersa

Porasla nafta
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji iz američkog gospodarstva, a pozitivno je na tržište utjecao i rezultat Joea Bidena u utrci za predsjedničkog kandidata iz Demokratske stranke.

Posljednjih se dana na Wall Streetu trguje vrlo nestabilno, pa jedan dan cijene dionica oštro padnu, a drugi dan porastu. To je obilježilo prvi dio ovoga tjedna, nakon što su prošloga burzovni indeksi potonuli više od 10 posto zbog strahovanja ulagača da će širenje koronavirusa u svijetu izazvati veće gospodarske štete nego što se očekivalo.

No, statistički pokazatelji u SAD-u zasad ne ukazuju na to. Prema podacima agencije za zapošljavanje ADP, u veljači je broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao za 183.000, više nego što se očekivalo.

Bolji nego što se očekivalo bili su i podaci o rastu aktivnosti u američkom uslužnom sektoru, a pozitivno je na tržište utjecao i rezultat Joe Bidena u utrci za kandidaturu za predsjednika SAD-a.

Nakon izbora u tzv. ‘superutorak’, predizbori za predsjedničkog kandidata u Demokratskoj stranci sveli su se na dvojicu – lijevo orijentiranog senatora Berniea Sandersa i bivšeg potpredsjednika, centrističkog Joea Bidena.

Wall Street preferira Bidena jer mnogi iz tog okružja smatraju da je Sanders radikalan te ga se plaše jer on želi kapitalizmu odsjeći glavu većim porezima.  Nakon jučerašnjeg skoka, S&P 500 indeks na dobitku je od početka tjedna gotovo 6 posto, no i dalje je oko 7,5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače. U međuvremenu, broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu raste, pa su ulagači oprezni zbog mogućih gospodarskih šteta.

Nastojeći podržati gospodarstvo, u utorak je američka središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnih bodova, u raspon od 1 do 1,25 posto. Predsjednik Feda Jerome Powell poručio je da američko gospodarstvo ostaje snažno, ali da bi širenje koronavirusa moglo u idućem razdoblju izazvati usporavanje rasta. Ulagači nisu očekivali smanjenje kamata prije redovne sjednice čelnika Feda 18. ožujka, pa ih je potez središnje banke zabrinuo. Fed, naime, još od financijske krize 2008. godine nije smanjio kamate izvan redovnih sjednica.

Na valutnim je tržištima dolar stabilan, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog smanjenja kamata Feda. Cijene su nafte, pak, porasle, pa je na američkom tržištu cijena barela ojačala 1,2 posto, na 47,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,35 posto, na 51,82 dolara.

You may also like

0 comments