Bolji gospodarski podaci potaknuli Wall Street

Nada u novi paket mjera
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon pada dan prije, jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji i jer se nadaju novom paketu poticajnih mjera.

Rast tih indeksa potaknuli su solidni gospodarski pokazatelji. Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u rujnu u SAD-u u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za gotovo 750 tisuća, više nego što su analitičari očekivali. Objavljeno je, također, da je prodaja postojećih kuća snažno porasla u kolovozu, što je podržalo teze da se potrošnja, a time i cijelo gospodarstvo nastavljaju oporavljati od koronakrize.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti o nastavku pregovora između ministra financija Stevena Mnuchina i Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa, o novom paketu fiskalnih poticaja, vrijednom oko 2.200 milijardi dolara.

No, burzovni su indeksi izgubili dio dobitaka nakon što je vođa većine u Senatu Mitch McConnell upozorio da su stajališta dvije strane o paketu poticaja i dalje vrlo udaljena. Jučerašnjim rastom indeksi su ublažili gubitke u rujnu. Tao je u tom mjesecu S&P 500 pao 3,9 posto, Dow Jones 2,3, a Nasdaq indeks 5,2 posto. To je prvi mjesec od ožujka u kojemu su burzovni indeksi pali. No, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke drugi kvartal zaredom.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Na azijskim se burzama u četvrtak trguje mirno, a promet je skroman jer se na nekim od najvećih tržišta zbog praznika ne radi, dok je Tokijska burza zatvorena zbog tehničkih problema. Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija. Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer nema vijesti iz domaćih kompanija koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala četvrti dan zaredom. Cijene su nafte, pak, stabilne nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 42,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 40,18 dolara.

You may also like

0 comments